Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Северна Корея се нуждае от гаранции за своята сигурност и суверенитет

| обновено на 25.04.19 в 15:03
Владимир Путин и Ким Чен-ун в началото на срещата им във Владивосток.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В руския далекоизточен град Владивосток лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров. Разговорите се провеждат в кампуса на Далекоизточния федерален университет, който се намира на остров Руски.

Срещата между Путин и Ким продължи около три часа. След приключването ѝ президентът Путин заяви:

"Разговаряхме за ситуацията на Корейския полуостров, обменихме вижданията си относно това какво е нужно да се направи, за да се подобри ситуацията в бъдеще. Северна Корея се нуждае от гаранции за своята сигурност и суверенитет и тези гаранции могат да бъдат единствено международно-правни".

Ким Чен-ун окачестви диалога с Владимир Путин като "съдържателен":

"Причината за посещението ни в Русия е да споделим с президента Путин мнението и вижданията си за Корейския полуостров и политическата ситуация в региона, която предизвиква вниманието на света".

Ким Чен-ун ще остане във Владивосток и днес, а Владимир Путин заминава за Пекин, където ще участва във форум на инициативата "Един пояс, един път", и ще обсъди резултатите от срещата си с Ким с китайския президент Си Цзинпин. 

Преди срещата Путин изрази увереност, че визитата на Ким ще помогне за намиране на решение за ситуацията на Корейския полуостров и за това двете държави да укрепят двустранните връзки. Русия освен това приветства усилията за нормализация на отношенията на Северна Корея с южния ѝ съсед и със САЩ.

От своя страна Ким Чен-ун заяви, че се надява двете страни ще координират позициите си и съвместно да оценят ситуацията на Корейския полуостров:

"Надявам се, че тази среща ще бъде много полезна и ще спомогне за засилването на нашите традиционно топли отношения. Ситуацията на Корейския полуостров днес предизвиква интерес у цялата международна общност всички очи гледат натам. Надявам се, че нашите разговори ще бъдат съществени, едно важно събитие, което ще допринесе към процеса", добави Ким. 

Севернокорейският лидер е за първи път в Русия от идването си на власт през 2011 г.

По време на срещата с Ким Чен-ун руският лидер за първи път коментира и резултатите от президентските избори в Украйна, определяйки ги като "пълен провал за политиката на Порошенко". Той добави, че Русия е готова да възстанови отношенията си с Украйна, но не може да направи това едностранно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Севернокорейският лидер пристигна с частния си брониран влак в Русия

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна на първото си посещение в Русия. Той отседна във Владивосток, където утре ще се срещне с руския президент Владимир Путин.  Легендарният брониран влак на Ким Чен-ун пресече границата с Русия рано тази сутрин и..

обновено на 24.04.19 в 17:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън призова американците да охладят страстите след опита за покушение на Тръмп

В обръщение от Овалния кабинет американският президент Джо Байдън осъди опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който днес се очаква официално да бъде обявен официално за кандидат на републиканците за президентската надпревара наесен...

публикувано на 15.07.24 в 07:26

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и..

публикувано на 15.07.24 в 07:18

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по..

публикувано на 15.07.24 в 07:13
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58