Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодатният огън вече е в България

| обновено на 27.04.19 в 19:35
3
Правителственият “Фалкон“, на борда на който се намира Благодатният огън, кацна на летище “София“.
Снимка: БГНЕС

Благодатният огън е вече на българска земя. Българската делегация, която прие небесната благодат от Божи гроб кацна на летището в София в 18 часа и 45 минути.

Тази година делегацията се оглавява от Старозагорския митрополит Киприан, а за първи път с нея пътува и представител на македонската православна църква – епископ Яков, който ще отнесе свещения огън в храмовете в Северна Македония. При кацането на летище “София“ двамата се поздравиха с пасхалния поздрав  “Христос Воскресе“.

На летище "София" по традиция на Велика събота бяха свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 ч. - 23.40 часа на Велика събота фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", обясни по-рано за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

За 15-а поредна година Благодатният огън беше пренесен днес от Йерусалим в България на Велика събота от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път пътува и епископ от Северна Македония.

Полетът на българската делегация беше в 4.30 часа тази сутрин, на Велика събота, от летище "София" с правителствения самолет "Фалкон". Делегацията трябваше да бъде към 8.00 часа на Сионската порта, за да получи пропуските си, защото на този празник в Йерусалим идват много делегации и вярващи.

За тези 15 години, откакто пренасяме Благодатния огън в България от Йерусалим, само в една година използвахме частен самолет, а не правителственият самолет "Фалкон", каза още Емил Велинов.

Българската църковно-държавна делегация присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатният огън пренасяме от Йерусалим в специални, огнеупорни фенери, които са доста скъпи, като един фенер струва 1000 лева, обясни по-рано директорът на Дирекцията по вероизповеданията при МС. По принцип носим по четири фенера, а сега ще вземем пет фенера, защото с нас ще е и македонският епископ Яков, поясни той.

Той уточни, че три от фенерите с Благодатния огън ще бъдат предадени на главния секретар на Светия синод на Българската православна църква, а самият Емил Велинов и македонският епископ ще продължат с "Фалкона" за Скопие, където да пренесат Благодатния огън с два фенера и в Северна Македония. През миналата година духовници от Македонската църква бяха дошли на летище "София" да вземат от Благодатния огън, но трябваше много да бързат, за да го занесат за вечерното богослужение, припомни Велинов.

Във Враца вече пристигна свещеният огън. Той беше посрещнат с празничния звън на камбаните на митрополитския храм “Св. Николай“. Придружен от свещеници Врачанският митрополит Григорий го внесе в храмовия олтар, откъдето ще бъде разнесе в четирите духовни околии в епархията.

Благодатен или още Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим преминавал "през ръцете" на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден.

Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

В Русе, Варна, Велико Търново и Силистра Благодатният огън ще пристигне през Румъния. Около 20 часа се очаква кортежът с румънски свещеници да бъде в Гюргево, а след това русенски свещеници ще го пренесат през Дунав мост.

Свещеници от епархиите във Варна, Велико Търново и Силистра ще дойдат тази вечер във Русе, за да получат пламък от огъня:

"Да се надяваме, че както и досега самолетът, с който румънската делегация носи благодатния огън ще пристигне навреме, за да може навсякъде да се получи това благословение за празника", това каза русенският митрополит Наум и обясни, че въпреки недостига на свещеници в епархията във всички 260 храма ще има празнични служби според предварително създадения график.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Свалиха обвинението за домашно насилие срещу пернишкия прокурор Бисер Михайлов

Прокуратурата свали обвинението за домашно насилие срещу пернишкия прокурор Бисер Михайлов. Той е баща на Васил Михайлов, срещу когото се водят множество разследвания и дела за закана за убийство, хулиганство и различни по степен телесни повреди. Прокуратурата ще иска постоянен арест за пернишкия прокурор Бисер Михайлов Михайлов - баща..

публикувано на 19.03.24 в 13:47
Румен Радев награди с орден

Радев удостои Айлин Секизкьок с орден "Мадарски конник" първа степен

За България Турция е важен съсед и приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор в редица области, подчерта президентът Румен Радев на церемония на "Дондуков" 2, на която удостои посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок с орден "Мадарски конник" първа степен. "Пандемията COVID-19, енергийната криза, войната на Русия срещу Украйна ни..

публикувано на 19.03.24 в 13:46

ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел ще е при президента в 16 часа

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ приключиха, съобщиха официално от ГЕРБ - без да уточняват какви са резултатите. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев в 16.00 часа днес. Заедно с нея ще бъде и преговорният екип на партията. Христо Иванов: Към..

публикувано на 19.03.24 в 13:43

30 000 лв. за проект за собствен бизнес за хората с увреждания

Хора с трайни увреждания могат да получат 30 000 лева, за да започнат собствен бизнес. Проектите се подават до 23-ти април в Агенцията за хората с увреждания. Със средствата ще могат да се финансират учредяването на новото предприятие, строително-ремонтни работи, закупуване на оборудване и обучение на собственика. Кандидатите трябва..

публикувано на 19.03.24 в 13:20
Полина Паунова

Полина Паунова: В споразумението има два ключови момента - съдебната власт и регулаторите

Същественото и важно е дали ще се подпише въпросното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съвместно управлението на страната. В него има два ключови момента. Първият е конкретните текстове и ангажименти за Закона за Съдебната власт .  Така коментира ситуацията с ротацията журналистката Поли Паунова в интервю пред БНР.  "Вторият ключов..

публикувано на 19.03.24 в 13:12
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат

Извиват си ръцете в мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат. Това мнение изказа пред БНР журналистът и писател Калин Тодоров. Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел "В България всичко е възможно, но не ми се струва..

публикувано на 19.03.24 в 13:09

Министърът на околната среда е одобрил Насоки за опазване на дюните

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов е одобрил снощи Насоки за правомощията на контролните органи, свързани с опазване на дюните по Черноморието и в националните паркове. Административнонаказателната дейност на отделните контролни органи, съобразно правомощията им, обхваща установяването на нарушения като незаконна сеч, навлизане..

публикувано на 19.03.24 в 12:46