Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров и Помпейо ще обсъдят кризата във Венецуела следващата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Майк Помпейо ще обсъдят ситуацията във Венецуела на среща във Финландия. Това съобщи ТАСС, като се позова на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Срещата е планирана в рамките на министерското заседание на Арктическия съвет на 6 и 7 май във финландския град Рованиеми.

По-рано представител на Държавния департамент съобщи, че Венецуела ще бъде част от предстоящата дискусия. На първи май Лавров и Помпео разговаряха за Венецуела по телефона по инициатива на американската страна. След разговора Лавров заяви, че руската позиция се основава на устава на ООН и на принципите и нормите на международното право.

По думите му Съединените щати назначават от Вашингтон изпълняващ длъжността президент на друга страна, искат легитимната власт да капитулира и заплашват да използват сила и санкции, за да сменят режима. „Позициите са несъвместими, но сме готови да продължим разговорите“, подчерта Лавров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Администрацията на САЩ търси начини да финансира Хуан Гуайдо

Администрацията на Съединените щати търси начини за насочване на средства към самопровъзгласилия се президент на Венецуела Хуан Гуайдо, за да му помогне да плати на военни и на правителствени служители и да свали от власт президента Николас Мадуро,..

публикувано на 03.05.19 в 10:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

Не бяхме на протестите, обясни пред БНР Станимир Миланов, зам.- председател на Синдикат "Огнеборец" , след като вчера полицаи излязоха пред НС, за да изразят недоволството си от "безпрецедентния опит за употреба на МВР". "Нашето задължение е да..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Над 47 000 жертви на жегите в Европа за 2023 г., България – на челно място

Над 47 000 души са станали жертва на високите температури в Европа миналата година - най-топлата в света, откакто се води статистика. Данните са от изследване, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване. България заема челно..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Големият пожар в Гърция взе жертва

Продължава борбата с огнената стихия в област Атика, където пожара взе жертва. Днес рискът за нови пожари остава висок. Гръцките пожарникари работят заедно с колегите им от европейските страни, които пристигнаха в рамките на европейската помощ на..

публикувано на 13.08.24 в 08:43
адв Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Всеки политик в България, малко или много, си играе с популизма

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование , смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие". Вчера неправителствени организации внесоха такова искане в..

публикувано на 13.08.24 в 08:41
Глаевн комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Създава се висок риск от възникване на пожари

Гърция е в пламъци. Задействан е европейският механвизъм за помощ. Катя Пеева, кореспондент на БНР в Гърция, обясни, че п родължава борбата с огнената стихия.  " Продължават да горят къщи. Единствено вятърът леко се успокои. Хората са в едно..

публикувано на 13.08.24 в 08:30

Обсъждат планирането в областта на инфраструктурата в Плевен

На планирането в областта на инфраструктурата е посветена среща, която ще се проведе днес в Плевен. Акцент в разговорите ще бъде проектната готовност на Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнение на приоритетни проекти. Народният представител..

публикувано на 13.08.24 в 08:11
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Силите на Киев контролират 1000 кв. километра руска територия

Украинският главнокомандващ заяви, че силите на Киев контролират 1000 кв. км руска територия. Олександър Сирски каза, че Украйна продължава да "провежда настъпателна операция в района на Курск" седем дни след началото й. Това е най-дълбокото..

публикувано на 13.08.24 в 08:00