Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици католици от Никополска епархия на литургията на папа Франциск

Множеството, което слуша как папа Франциск произнася неделната си молитва „Царица Небесна“ в София.
Снимка: БГНЕС

Стотици католици от Никополска епархия бяха сред присъстващите на Светата литургия с папа Франциск. В Плевенска енория се намира и едно от светилищата у нас- светилището на „Дева Мария от Фатима“

„Много млади хора има в нашата група“, казва отец Венцислав Николов, който служи в светилището „Дева Мария от Фатима“ в Плевен.

„Надяваме се наистина ние като църква, макар и малка, да устоим  на такова предизвикателство на едно такова гостуване, да покажем наистина, че сме католици, вярващи и така преди всичко духовно да преживеем тази среща“, добави той.

Антония Трифонова - учителка, е сред избраните 90 хористи:

„От цялата страна сме събрани да пеем пред папата. Изпълняваме меса „Ди Анджелис“. Също така една песен, която може да се каже, че е първо представяне на тази песен. Тя се изпълнява само веднъж и само в този ден. „Идва днес първосвещеник“ се казва и е специално за папа Франциск“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Томислав Дончев на брифинга в централата на ГЕРБ -  14 ноември 2023 г.

Томислав Дончев: Очевидно показваме резултати и когато нямаме присъствие в местната власт

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта на първата пресконференция на ГЕРБ след предсрочните парламентарни избори на 9 юни, че победата е важна за партията предвид връщането на подкрепата в градове, където "е трудно да се каже, че сме се представители убедително на местните избори". "Тук ще маркирам: Видин, Пазарджик,..

публикувано на 13.06.24 в 12:08
проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Ще има кърлежи. Изчакаха да завали и взеха да пръскат

"В началото на тази пролет имаше продължителен сух период – когато трябваше да се направят всички мерки срещу кърлежите . Има ли няколко дни засушаване, кърлежите се унищожават пълноценно при пръскане на тревните площи. Трябва да се коси, да се пръска и след това да не вали. Не знам защо, изчакаха да започне дъждовен период и стана така – да се..

публикувано на 13.06.24 в 11:32

ЦИК обявява официално окончателните резултати от изборите за НС

До края на днешния ден Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от изборите за Народно събрание – брой получени гласове и разпределение на мандатите между политическите формации, които ще имат свои представители в новия 50-и парламент. Късно снощи, в законовия срок, ЦИК обяви и финалните резултати от евровота...

публикувано на 13.06.24 в 11:28
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Страните от НАТО затягат мерките срещу руските шпиони

"Приветствам факта, че съюзници намалиха ограниченията си за Украйна да използва оръжията им срещу военни цели в Русия", каза на влизане на заседанието на министрите на отбраната генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг: Министрите на отбраната на НАТО обсъждат помощта за Украйна в Брюксел "Това е агресивна война. Русия нападна..

публикувано на 13.06.24 в 10:59
Олга Кефалояни

Ново приложение помага на туристите в Гърция

Гърция активизира от днес приложението mAIGreece в помощ на пристигащите туристи. Апликацията беше представено от министъра по туризъм Олга Кефалояни, а всеки може да го свали лесно и безплатно от сайта на министерството в Атина. На приложението може да се отправят въпроси писмено и устно на 31 езика, като използва технологията за..

публикувано на 13.06.24 в 10:47

"Алея на книгата" гостува в Габрово

Най-мащабното пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" гостува в Габрово. То ще бъде открито в 17:30 часа и ще продължи до неделя. Шатрите ще бъдат разположени на пешеходната улица "Радецка". Щандовете ще работят до събота от 10 до 19 ч., а в неделя –до 14:00 часа. Тазгодишното издание на книжното изложение ще събере представители..

публикувано на 13.06.24 в 10:27
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Парламентарни избори в Австрия на 29 септември

Австрийското правителство, наближаващо края на петгодишния си мандат, обяви официално, че следващите парламентарни избори в алпийската република ще се произведат на 29 септември, предаде АП, цитирана от БТА. Новината беше съобщена непосредствено след победата със съвсем малка преднина на крайнодясната Партия на свободата над консервативната..

публикувано на 13.06.24 в 10:26