Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската сметна палата ще проверява строителството на пътища у нас

Зам.-министър Нанков: Проверката на Европейската сметна палата е регулярна, а не по сигнал

| обновено на 07.05.19 в 18:27
Снимка: БГНЕС

Европейската сметна палата ще започне проверка на строителството на пътища в четири държави, сред които и България, съобщиха от институцията. Става дума за проекти, финансирани с европейски средства по линиите на основните транспортни коридори. Останалите държави са Полша, Чехия и Испания. 

За периода от 2007-а до 2020 година финансирането на пътни проекти възлиза на около 82 милиарда евро. Половината от тях са изразходвани за основната и широобхватна мрежа, категорични са от Европейската сметна палата. 

Според експертите обаче "съществува риск цялата основна мрежа на Европейския съюз да не бъде завършена навреме". Все още в пътната мрежа съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет, допълват одиторите. Те ще проверят действията на Европейската комисия и отпуснатите средства дали осигуряват напредък на държавите членки към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите.

"Проверката на Европейската сметна палата е регулярна, а не по сигнал, и се отнася за изпълнението на сроковете за строителството". Това каза в Ловеч заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по повод обвиненията от страна на БСП за нередности:

"Това е регулярен одит. Той не е нарочен, не е по сигнал и убеден съм, че Европейската сметна палата не се е самосезирала от сценариите на Йончева и на Свиленски за извършен одит в страната по отношение на строителство на пътища. Знаем коя магитрала построиха те, как предизборно я откриваха недовършена такава след N на брой анекси. Говорим за "Люлин" – най-скъпата магистрала, по 8 милиона евро на километър възложена".

Николай Нанков допълни, че в момента са необходими 120 милиона лева, за да се отстранят нередности по автомагистрала "Тракия", между Чирпан и Стара Загора, строена между 2005-а и 2007 година от правителството на БСП: 

"Трябваше след 2009 година след тях да се оправя в немалка част от порочните ѝ процедури и изпълнения, с укрепване на свлачища. Виждаме какво е качеството ѝ и до ден-днешен. Така че за пари да не коментират и за европейски проекти".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът да се оттегли от поста си до приключване на европейските избори, настояват от БСП

Бойко Борисов трябва да се оттегли от поста министър-председател до приключване на европейските избори, настояват от БСП. Социалистите са категорични, че премиерът използва държавен ресурс за водене на предизборна кампания и внасят сигнал в Съвета за..

публикувано на 07.05.19 в 17:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия продължава граничния контрол и в Шенгенската зона, за да ограничи миграционния наплив

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фейзер обяви, че Германия ще продължи да осъществява граничен контрол и в рамките на Шенгенското пространство, за да ограничи миграционния наплив. Срещу това протестира Зелената партия. В публично..

публикувано на 13.08.24 в 18:03

Иран е склонен да смекчи отмъщението си срещу Израел, ако в Газа бъде постигнато примирие

Иран отхвърли публично призива от Европа за сдържаност, но е склонен да смекчи отмъщението си за убийството на Исмаил Хания, ако в Газа бъде постигнато примирие, твърди Ройтерс. През последните дни Съединените щати и съюзниците им са ангажирани..

публикувано на 13.08.24 в 17:55
Мадона изнесе концерт на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия през май този година.

Мадона е в Италия за своя рожден ден и парти за 40 години на сцената

Поп звездата Мадона е в Италия, където чества 40 години музикална кариера и 66-ия си рожден ден. Мадона кацна  с частен самолет от Лондон в Генуа. Оттам по море стигна до световноизвестния курорт Портофино в област Лигурия. Отседнала е във вила..

публикувано на 13.08.24 в 17:35

Ако има съмнения за нередности, Европейската прокуратура трябва да направи проверки

Ако има съмнения за нередности, Европейската прокуратура трябва да направи проверки. Около това мнение се обединиха Драгомир Стойнев от БСП и Тошко Йорданов от ИТН, които бяха в опозиция на последния редовен кабинет. Европрокуратурата..

публикувано на 13.08.24 в 17:34
Изгоряла оранжерия при пожара в района на Маратон, област Атика, Гърция, 13 август 2024 г.

Част от огнищата на пожара в гръцката област Атика са загасени

Част от активните огнища от пожара в област Атика в Гърция са загасени, но още има опасни места по 25-километровия огнен фронт. Горят още 160 малки огнища, разпалени от вятъра, съобщават пожарникарите. Пожарът до гръцката столица достигна и..

публикувано на 13.08.24 в 17:22
Горица Грънчарова-Кожарева

Разговорите на Горица Грънчарова-Кожарева с потенциални министри в бъдещия кабинет продължиха и днес

Разговорите на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с потенциални министри в бъдещия кабинет продължиха и днес.  В тях се включи и един от членовете на настоящото служебно правителство Росен Карадимов. Финансовият министър..

публикувано на 13.08.24 в 17:22

''Един за всички, всички срещу дрогата''

Всички трябва да си даваме сметка, че наркотиците не са средство да си прекараш времето забавно и разнообразно, а може да има фатални последствия . Това каза пред БНР Владимир Стойков, администратор на фейсбук група '' Един за всички, всички..

публикувано на 13.08.24 в 17:22