Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 партии и 3-ма независими кандидати се борят за 33 места в Европарламента в Румъния

Премиерът Виорика Дънчила използва визитата си на фестивал в провинцията, за да призове да се гласува за кандидатите на управляващите социалдемократи на евроизборите.
Снимка: БТА

Бивши премиери, кметове, министри, журналисти и католически свещеник влизат в предизборната борба за евровота в Румъния. Европейските избори в северната ни съседка са насрочени за 26 май.

Заедно с тях ще се проведе и референдум, свикан от президента Клаус Йоханис, за спорната правосъдна реформа на управляващите социалдемократи. Промените бяха остро критикувани от Брюксел с мотива, че възпрепятстват борбата с корупцията. Още за предизборната битка в Румъния.

13 партии и трима независими кандидати се борят за 33-те места, които Румъния ще има в следващия Европейски парламент.

Последните социологически проучвания показват, че шест партии имат шанс да излъчат свои представители.

Най-голяма подкрепа има управляващата Социалдемократическа партия ПСД – 27%. Втора сила, само с 1 процент по-малко е Националната либерална партия.

Водач на листата на ПСД е 58-годишната Рована Плюмб – министър за европейските фондове и бивш еко и социален министър, както и евродепутат от 2009 до 2012 г. Втора в листата е Кармен Аврам, журналистка от телевизия „Антена 3“ с над 20 годишен опит, известна с разследванията си, а от скоро и с любовта си към ПСД. В листата е също и католическия свещеник Кристиан Терхеш, който беше освободен от духовните си задължения заради включването му като политически кандидат.

Телевизионният водещ Рареш Богдан води листата на Националната либерална партия, следван от кмета на трансилванското градче Алба Юлия Мирча Хава. Сред кандидатите е и Георге Фалкъ - кмет на банатския град Арад, където има сериозно унгарско малцинство, както и българско.

Трета сила с 15% подкрепа и шанс да вкарат петима евродепутати е коалицията Алианс „2020“ на либералния центристки Съюз „Спасете Румъния“, сравнявана по идеи с движение „Напред“ на Еманюел Макрон, и партия „Плюс“ на бившия премиер Дачиан Чолош, който е и водач на листата.

Либералният алианс АЛДЕ е с 9% и вероятност да прати трима депутати, водач е бившата евродепутатка Норика Николай.

Също с 9 на сто подкрепа и евентуални три места е и партията „ПРО Румъния“ на друг бивш премиер Виктор Понта. Той води листата въпреки, че вече каза, че ако бъде избран ще отстъпи мястото на следващия в списъка. А в него са еврокомисарят за регионалната политика Корина Крецу и бившият премиер Михай Тудосе.

Заедно с евровота на 26 май ще се проведе и референдум, на който румънците ще трябва да кажат дали искат да има амнистия за корупционни престъпления, което е част спорната съдебна реформа на управляващите. Президентът Клаус Йоханис, който инициира допитването заяви, че „правосъдието е въпрос от национален интерес и хората мат право да решат, дали искат корупцията да стане държавна политика, или не“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21