Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна гора осъди на затвор опозиционни лидери и агенти на ГРУ

Снимка: БТА

Черна гора осъди на затвор 14 души, включително двама опозиционни политици, за предполагаем план за сваляне на правителството с руска подкрепа през 2016 г., предаде АФП.

Проруските опозиционни лидери Андрия Мандич и Милан Кнежевиц получиха по 5 г. затвор за участието си в „престъпна организация“, чиято цел била „възпрепятстване на черногорското членство в НАТО“, се казва в решението на съда.

Сред останалите 12 осъдени са двама руснаци - предполагаеми агенти на ГРУ, получили задочно присъди от 12 и 15 г. затвор.

Москва отрича всякакво участие в предполагаемия заговор, който бил планиран за деня на парламентарните избори през октомври 2016 г.

От началото на процеса преди година и половина двамата проруски опозиционери го критикуват като политически мотивиран лов на вещици с подкрепата на правителството, който имал за цел да унищожи политическия им лагер.

Според прокуратурата заговорниците имали подкрепата на Кремъл да убият тогавашния премиер и настоящ президент Мило Джуканович.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мило Джуканович: ЕС или интегрира Западните Балкани, или губи за сметка на Русия и Китай

Европейският съюз трябва да интегрира Западните Балкани бързо, за да съхрани собственото си бъдеще, както и да запази буферния район от руско и китайско влияние. Това заяви в интервю за Ройтерс президентът на Черна гора Мило Джуканович, цитиран от БТА...

публикувано на 08.05.19 в 19:55
Мило Джуканович

Джуканович обвини проруската опозиция в осуетен заговор за убийството му

Черногорският премиер Мило Джуканович обвини проруската опозиция в страната си, че е част от осуетен заговор за убийството му. В интервю за частна телевизия Джуканович визира коалицията „Демократичен фронт“, която на парламентарните избори..

публикувано на 10.11.16 в 07:52

Двама руски граждани са сред заподозрените за участие в заговор за убийство на Мило Джуканович

Двама руски граждани са сред заподозрените за участие в предполагаемия заговор за убийство на премиера на Черна гора в деня на изборите в средата на месеца, съобщиха прокурори в Подгорица, цитирани от Асошиейтед прес.  Разследвани са общо 21 души, сред..

публикувано на 21.11.16 в 18:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследват палеж на орехови насаждения край село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров.  Т е са унищожени при пожар, горял в района преди два дни и загасен от пожарникари и доброволци от селото.  Ореховите дървета..

публикувано на 31.07.24 в 12:54

МРРБ подписва 70 споразумения по Инвестиционната програма за общински проекти

Министерство на регионалното развитие и благоустройството продължава подписването на споразумения с общини по Инвестиционната програма за общински проекти. Днес и утре ще бъдат подписани 70 споразумения с общини, включително и за изпълнение на ВиК..

публикувано на 31.07.24 в 12:49

Идентифицирани са жертвите на взривовете в Елин Пелин

Идентифицирани са жертвите на взривовете в складове с пиротехника край град Елин Пелин. 30 къщи имат щети след експлозията в складовете край Елин Пелин Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива..

публикувано на 31.07.24 в 12:46

БСК: 33% от хората, които получават обезщетение след работа в друга страна от ЕС, са от Благоевградско

Половината от хората, които получават обезщетение за безработица след работа в друга държава-членка на Европейския съюз, са регистрирани в четири области на страната – Благоевград, Търговище, Кърджали и Пазарджик – за това алармират от Българската..

публикувано на 31.07.24 в 12:42

Румен Радев: Не се меся във вътрешните дела на нито една политическа партия

По повод днешните твърдения на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, че Румен Радев разцепва движението, държавният глава заяви, че не се меси във вътрешните работи на нито една политическа партия. Пеевски: Президентът разцепва ДПС По повод..

публикувано на 31.07.24 в 12:31
Исмаил Хания

Китай, Йордания и Ливан също осъдиха убийството на Исмаил Хания

Китай, Йордания и Ливан също осъдиха днес убийството на политическия лидер на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания, предаде Би Би Си. Йордания обяви, че "осъжда най-категорично израелското убийство" на Хания, което ще доведе..

публикувано на 31.07.24 в 12:23

Военни хеликоптери се включват в гасенето на пожара между България и Гърция

Продължава гасенето на двата горски пожара в Югозападна България, където са съсредоточени десетки екипи на пожарните служби от София до Петрич, горски служители и военни. В битката с огъня в Малешевска планина, където вчера бяха евакуирани над 120..

публикувано на 31.07.24 в 12:20