Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За осми път шампионът във Висшата лига се определя в последния кръг

Манчестър Сити трябва да победи в Брайтън, за да спечели отново титлата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За осми път от създаването на Висшата лига през 1992 година насам шампионът на Англия ще бъде определен след изиграването на последния кръг от сезона. Манчестър Сити и Ливърпул са в битка за титлата, като победа на "гражданите" при гостуването им в Брайтън в неделя ще им осигури триумф, но всеки друг резултат на "Амекс Стейдиъм", комбиниран с успех на Ливърпул над Уулвърхемптън у дома ще короняса "червените".

И двата отбора не са замесени за първи път в решаващ последен кръг на първенството, като за последно именно те си оспорваха титлата през сезон 2013/14, когато Сити имаше преднина от две точки преди последния кръг и не сбърка в мача си с Уест Хем, за да стане шампион.

За първи път титлата във Висшата лига се решава в последния кръг през 1995-та година, когато Блекбърн има две точки преднина пред Манчестър Юнайтед. Роувърс не издържат на напрежението и губят на "Анфийлд" в последния кръг, но Юнайтед не се възползва и стига само до равенство срещу Уест Хем, което носи първа титла на Блекбърн от 81 години насам.

Година по-късно тимът на сър Алекс Фъргюсън води с две точки пред Нюкасъл преди последния кръг и този път не допуска грешка, печелейки с 3:0 срещу Мидълзбро, за да стане шампион. През сезон 98/99 "червените дяволи" водят само с точка пред Арсенал и имат нужда от победа над Тотнъм на "Олд Трафорд" в последния си мач, като Лес Фърдинанд дава преднина на "шпорите", но домакините стигат до пълен обрат с голове на Анди Коул и Дейвид Бекъм, за да спечелят първия трофей по пътя си към знаменития требъл.

През сезон 2007/08 Манчестър Юнайтед и Челси са с равен брой точки - 84, преди последния кръг, но Юнайтед има значително по-добра голова разлика. Кристиано Роналдо и Райън Гигс носят нужната победа над Уигън в последния мач, за да направят отбора шампион. Само десет дни по-късно Юнайтед победи Челси и във финала на Шампионската лига.

Две години след това ролите са разменени и Челси води с точка пред Юнайтед преди заключителния уикенд на първенството. "Червените дяволи" се надяват на услуга от Уиган, но "сините" разбиват съперника си с 8:0 на "Стамфорд Бридж", за да станат шампиони за четвърти път в историята си.

Може би най-драматичният подобен случай е през сезон 2011/12, когато градските съперници Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед са с равен брой точки, но "гражданите" са с по-добра голова разлика. Тимът на сър Алекс печели двубоя си със Съндърланд, а в 90-та минута Сити губи от Куинс Парк Рейнджърс с 1:2 и се нуждае от пълен обрат. Голове в продължението на Един Джеко и Серхио Агуеро носят исторически успех на Сити и първата има титла след смяната на собствеността.

Разбира се, подобни случаи има и преди сформирането на Висшата лига в началото на 90-те години, като може би най-запомнящият се е от сезон 1988/89, когато двата претендента за титлата Арсенал и Ливърпул се изправят един срещу друг на "Хайбъри" в последния кръг, като "артилеристите" се нуждаят от победа с два гола разлика, за да станат шампиони. Алан Смит дава преднина на лондончани в 51-та минута, а в 91-та халфът Майкъл Томас вкарва безценния втори гол, който носи първа титла на Арсенал от 18 години насам. Двата тима завършват сезона с еднакъв брой точки - 76, и еднаква голова разлика - +37, но Арсенал има повече отбелязани голове, което се оказва решаващо за крайното класиране.

Тази неделя от 17:00 часа българско време започват мачове, които ще определят шампиона на Англия за сезон 2018/19, като Манчестър Сити гостува на Брайтън, а Ливърпул приема Уулвс. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пирин загуби от Ботев (Вр)

Пирин загуби в Благоевград от Ботев (Вр)

Отборът на Пирин загуби с 1:2 у дома от Ботев (Враца) в двубой от 31-ия кръг на футболното ни първенство. Двата отбора се намират в последната шестица и се борят за оставане в елита. Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата след грешка на бранителя Меси, който се подхлъзна и позволи на Иван Тасев да порази вратата на Ботев...

публикувано на 26.04.24 в 22:04
Волейболистите на Левски спечелиха титлата

Волейболистите на Левски взеха златните медали

Отборът на Левски спечели 15-та титла в шампионата по волейбол при мъжете. "Сините" победиха след обрат с 3:1 (23:25, 25:19, 25:20, 25:) у домаЦСКА и триумфираха в серията с 3:0 успеха. В първия гейм "червените" поведоха със 7:2, но Левски успя да се върне в двубоя при 7:9. "Сините" дори изравниха при 11:11, но воденият Александър..

публикувано на 26.04.24 в 21:25
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39

Красота, зрелище и осем гола на стадион "Ивайло" по повод 100 години ФК Етър

Истинско футболно зрелище сътвориха звездните отбори на Етър и България, които се срещнаха по случай 100-годишния юбилей на "болярите". Зрителите на стадион "Ивайло" станаха свидетели на страхотни отигравания от играчи, които напомниха за най-добрите си години по време на състезателните си кариери. Сборният тим на България, чийто капитан беше Христо..

публикувано на 25.04.24 в 20:47