Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов пред "Гардиън": Няма по-добро място за живеене по света от ЕС

Снимка: БГНЕС

Няма по-добро място за живее по света от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов в обширно интервю за британското издание „Гардиън“. В подзаглавие във вестника взелият интервюто Шон Уокър отбелязва, че Бойко Борисов хвали дори Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията. 

Във време, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността си към Брюксел, българският Бойко Борисов поема различен път, целящ да спечели благоразположението на Европа чрез обаяние и ласкателство, пише „Гардиън“. Заявявайки, че е бил навсякъде по света и може да каже, че няма по-добро място за живеене от ЕС, Борисов е внимателен да не критикува никой от европейските си колеги.

Дори Тереза Мей, разочаровала много европейски лидери след две години „напред и назад“ с Брекзит, получава положителна оценка. „Виждам всичките усилия, които Тереза Мей наистина полага, за да изложи своите аргументи пред всички останали 27 страни-членки, които оспорват доводите ѝ. Не бих желал да съм на нейно място. Но тя се бори твърдо“, казва Бойко Борисов в интервюто. 

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, изразени от френския президент Еманюел Макрон и унграския му колега Виктор Орбан, Борисов отговаря: 

„Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат“. Шон Уокър пише, че Борисов се е подразнил от въпросите за корупция и реагира срещу твърденията, че не отговаря на въпроси на критични местни медии. 

„Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен, и няма тема, която да не са обсъдили с мен“, изтъква Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган във Вашингтон: Възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който също участва на срещата на върха на Алианса във Вашингтон, заяви, че възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна и стъпки в тази посока трябва да се избягват", след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва планира "мерки в отговор" за удържане на "много..

публикувано на 11.07.24 в 14:59

Калин Стоянов поема наблюдението на разследването срещу полицая, пребил момчета на Черноморието

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че поема под свое наблюдение разследването срещу полицая, пребил две момчета в нощта на 1 юли в "Кайт бар" на Черноморието.  МВР ще проверява как биячът е назначен за полицай с конкурс.  Задържаният за 24 часа Христо Петров е работил за Четвърто РПУ в Бургас от края на октомври миналата..

публикувано на 11.07.24 в 14:38

Екзакта: Нараства делът на хората, които имат по-голямо доверие в медиите, базирани в интернет

Разговорът по националните теми доминира пред обсъждането на европейския дневен ред. За пореден път липсват лидерски дебати – това са част от основните изводи от извършеното от Съвета за електронни медии наблюдение на предизборната кампания за изминалите избори две в едно на девети юни. Близо 60 на сто от българите обаче очакват с интерес..

публикувано на 11.07.24 в 14:33
архив

Катедралата "Света Богородица" във френския град Руан се запали

Камбанарията на готическата катедрала "Света Богородица" във френския град Руан в Нормандия се е запалила, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.  Хората, които са се намирали в нея, са били евакуирани. Пристигнали са екипи на спешните служби и на полицията.  На мястото на пожара се е извършвало реновиране, пише още агенцията.   Тази..

публикувано на 11.07.24 в 14:20
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

ДПС в Смолян: Заставаме непоколебимо до почетния председател д-р Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Смолян разпространи в социалните мрежи декларация в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган и неговия призив за оставката на Делян Пеевски. Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател. Няма да се откажа!..

публикувано на 11.07.24 в 14:05

В Сърбия се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса

В Сърбия е обявен червен код за горещини, като се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса.  РТС съобщават, че 30 градуса е било още сутринта в Белград. В Хърватия най-високата степен на опасни горещини е обявена до събота, след горещата вълна се очакват и гръмотевични бури, съобщава агенция Хина. По-рано румънската метео служба..

публикувано на 11.07.24 в 13:56

Българин се е удавил край Кавала

Български турист на 66 г. се е удавил край гръцкия крайбрежен град Кавала. Медиците не са успели да го спасят. Той се е удавил в морето на плажа Керамоти - мястото е предпочитано за лятна почивка на много български туристи.  Оказана му е помощ на място от пристигнал лекарски екип, след което е транспортиран до болницата в Кавала...

публикувано на 11.07.24 в 13:40