Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов шофира високопроходим автомобил при инспекцията на строежа на АМ "Хемус" (видео)

Премиерът не одобрява намесата в независимата съдебна власт

| обновено на 17.05.19 в 10:01
Бойко Борисов при инспекцията на строителните дейности по АМ „Хемус“ в района на пътен възел Плевен - Ловеч.
Снимка: Пресцентър на МС

Премиерът Бойко Борисов инспектира строящата се отсечка от автомагистрала “Хемус“ при Боаза, като премина през трасето. Правителствената пресслужба излъчва на живо през Фейсбук как Борисов сам шофира високопроходимия автомобил.

"Сега вече слизаме към Боаза – път през скала. Както го гледаш – август месец ще го свършат", казва премиерът, докато шофира. И продължава:

"Това ще спестява половин час на трафика лятно време, тази отсечка. Но затова са стигнали до Правец и са спрели, за да се отводнят деретата, а после - колко лесно изглежда. Като отидем някъде в студио и викат – абе, стига с тия магистрали, дай да си говорим за фугата на "Граф Игнатиев". Хиляди българи работят на тези участъци".

"Целта е да направим обекта необратим. Изключително важно е да се отпушат строителните работи", каза Бойко Борисов при инспекцията на строителните дейности по магистрала "Хемус" в района на пътен възел Плевен - Ловеч, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът уточни, че досега отчуждителните процедури на земеделските земи са забавили проекта, но когато бъде изградена автомагистралата, БВП в този региона на страната ще се увеличи с 10%.

"Магистралата ще е различна и за Плевен, и за Ловеч, и на курсантите от Долна Митрополия съм обещал", каза още премиерът. Той съобщи, че през август ще започне и строежа на два лота по пътя Велико Търново - Русе.

Бойко Борисов посочи, че по АМ "Хемус" ще има тол система, за да се поддържа и изплаща.

"Едно е да поддържаш две ленти в зимно време, друго е шест", каза Борисов. Той подчерта, че системата за плащане и използване на пътищата от тежкотоварните превозни средства е справедлива.

"И вчера на срещата ми с превозвачите - няма някой, който да е против тол системата. Въпросът е да го направим така, че особено тежкият трафик - над 3,5 тона, който най-много износва пътните съоръжения, да си плаща", добави премиерът Борисов.

За избора на нов главен прокурор: "Не одобрявам, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт"

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят Бойко Борисов заяви, че проверки от ДАНС на политици се правят много отдавна.

"Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт. Нали затова се борехме, съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти - президентска, изпълнителна и законодателна, гледаме си всеки своите задачи, но така са решили - така правят", коментира Борисов и уточни, че не е работа на изпълнителната власт да следи избора на нов главен прокурор.

"Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или на която и да било друга власт. Има ВСС, има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля", каза още премиерът Борисов.

Сроковете за "Хемус" ще бъдат съкратени. Премиерът Бойко Борисов:

"В парламента, за радост, мина законът. Надявам се, че президентът няма да му наложи вето. Фактически ние строим при отчуждителните процедури. Съдът ще отчита, ако не са съгласни с нашата цена, но през това време се строи. Всички са ви лъгали за "Хемус" - никой не е правил сметка да я прави. "Хемус" - минимум 10% ще се вдигне Брутния вътрешен продукт, минимум като начало..." , каза премиерът Борисов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42