Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми от организационен характер, контролиран вот и с машинното гласуване, констатираха наблюдатели

| обновено на 26.05.19 в 21:37
Евроизбори 2019
Снимка: Румен Сарандев

Изборният ден е протекъл сравнително спокойно, съобщи Ваня Нушева от асоциацията „Прозрачност без граници и уточни, че констатираните нередности са основно от организационен характер.

„Повечето от тях не са  драстични. Това са нередности, които са свързани с предварително откъсване на бюлетини, временен отказ на наблюдател да присъства в изборното помещение, пропуски при поставяне на втори печат върху бюлетината, придружаване на възрастна жена в стаичката от страна на член на избирателната комисия“.

От „Прозрачност без граници“ съобщават и за три случая на възможен контролиран вот - в Пловдив, Бургас и Кърджали. В „Шекер махала“ в Пловдив наблюдател на „Прозрачност без граници“ е сигнализирал за групово гласуване.

„Като са си предавали листчета, в които оказват и насочват избирателите за коя партия да гласуват“, каза Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“.

За проблеми с машинното гласуване, съобщи  Стоянка Балова от института за социална интеграция.

„Поне две в Смолян, две в Кърджали и в Перник има проблем, в Троян също, в Русе, може би поне в десетина секции от това, което ние имаме като информация“.

Гладкото протичане на машинното гласуване  зависи от членовете на секционните комисии, каза Ива Лазарова от сдружение „Институт за развитие на публичната среда“.

„Защото очевидно някои от тях не са добре обучени и от тяхното отношение това дали подканват избирателите  да използват машините, зависи активността на гласоподавателите в това отношение“.

Без сериозни нарушения преминава изборният ден, съобщи Калин Славов от организацията "Прозрачност без граници". Основните проблеми до момента са свързани с машинното гласуване, уточни той:

"Секционните избирателни комисии просто нямат все още опита с използването на този тип техника".

Проф. Михаил Мирчев, председател на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори, отбеляза като проблем сигналите за купуване на гласове: 

"Навсякъде вървят слухове, на много места, Кюстендил, Ловеч, Угърчин, Плевен, Стара Загора, Ямболско и така нататък, Силистренско, но всичко се прави очевидно там, където се прави се прави много добре организирано, не се стига до някакви публични скандали".

Той посочи пред „Хоризонт“, че още преди края на изборния ден е имало опити членове на Секционни избирателни комисии да отварят и попълват  оригиналните протоколи.

„Дори в два от случаите се опитват да бъдат подписвани предварително празните бланки, което е много грубо нарушение. Това се е случило в три секции в Троян, в две секции в Ямбол и на други места“,

Благодарение на намесата на наблюдателите, тези действия не са довели до сериозни нарушения на изборното законодателство, допълни проф  Михаил Мирчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35