Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

780 противоградни ракети са изстреляни вчера над Южна България

Снимка: Здравка Маслянкова

780 ракети са изстреляни от Агенцията за борба с градушките (ИАБГ) през вчерашния ден над Южна България. Обработени са 59 градоопасни облака, които са минали над защитаваната територия, съобщават от пресцентъра на МЗХГ.

Комисии към Областната дирекция "Земеделие" ще оценяват пораженията от падналата вчера градушка в района на селата Змейово, Кирилово, Ракитница и Хрищени, които са на територията на област Стара Загора. Към момента не е възможно да се направи обследване, тъй като площите са все още под вода и това не позволява да се установят щетите. Веднага щом водата се оттече, щетите ще бъдат описани.

Село Змейово, което е най-засегнато от градушката, не се намира в защитавана от ИАБГ територия. То е разположено между защитаваните територии на Регионалната дирекция с. Петрово и с. Тъжа. От ракетни площадки на двете дирекции са изстрелвани ракети на предел към облака, минал над населеното място.

Поради забранена зона за стрелба, заради военни обекти, не е възможно построяването на междинна ракетна площадка край селото. Останалите три села – Кирилово, Ракитница и Хрищени – попадат в защитаваната територия от ИАБГ и в следствие на изстреляните ракети са минимизирани щетите.

Държавата прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разходите при 100% напълно пропаднали площи. За нея могат да кандидатстват само регистрирани земеделски. Заявления ще се приемат в Общинска служба „Земеделие“ – Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Предупредителен жълт код за поройни дъждове и бури е обявен за утре в 17 области на страната

Предупредителен жълт код за поройни дъждове и гръмотевични бури е обявен за утре в 17 области на страната. Става дума за Централна и Западна България, с изключение на Благоевград. Очакват се до 40 литра дъжд на квадратен метър. Има условия и за градушки,..

публикувано на 01.06.19 в 16:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР се отзовало на два сигнала, че сигурността на Доган е застрашена

МВР се е отзовало на два сигнала, от адреси в столичния квартал Бояна и от парк Росенец, подадени от активисти на ДПС на телефон 112 за това, че сигурността на почетния председател на ДПС е застрашена. Изпратени са патрули на място с цел да се..

публикувано на 30.08.24 в 09:00

Прокуратурата разследва смъртта на 16-годишното момче, паднало с тротинетка в Плевен

Прокуратурата в Плевен започна досъдебно производство за смъртта на 16-годишно момче след падане от електрическа тротинетка. 16-годишното момче пада от тротинетката на 27-ми август около 20.40 в квартал "Дружба". С тежка черепно-мозъчна травма и..

публикувано на 30.08.24 в 08:55

Синдикатът на българските нефтохимици с дарителска акция за библиотеки

Синдикатът на българските нефтохимици започва поредната си благотворителна инициатива за дарения на книги попълване на читалищни и училищни библиотеки с нови издания. До 22 септември в различни градове в страната ще работят по график събирателни..

публикувано на 30.08.24 в 08:45

Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена. Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2..

публикувано на 30.08.24 в 08:26
Огнян Златев

Огнян Златев: Ресорите в ЕК са абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното..

публикувано на 30.08.24 в 07:53