Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев призова правителството да преговаря за намаляване на цените на руския природен газ

Радев в Санкт Петербург: Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене"

Путин: Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват

| обновено на 06.06.19 в 18:11
2
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват, заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата си с българският държавен глава Румен Радев в Константиновския дворец в Санкт Петербург. 

Доказателство за възстановяването на отношенията между Москва и София е устойчивият ръст на стокообмена между двете държави от началото на тази година, посочи руският президент Владимир Путин:

"Позитивната динамика се отбелязва с ръст от 2,8 процента. Радва ни, че в момента се активизират отношенията между правителствата и парламента, както и работата на междуправителствената комисия. Това доказва, че използваме възможностите за активизиране на отношенията си във всички направления".

Президентът Румен Радев смята, че втора среща с Владимир Путин за кратък период от време е сигнал, че двете държави искат да развиват отношенията си интензивно на взаимноизгодна основа:

"България, знаете, че е в ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация, дори в основата на тази по сложна обстановка".

България и Русия са стратегически партньори в областта на енергетиката и има потенциал сътрудничеството да се задълбочи, посочи Радев:

"Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор".

Радев добави, че България продължава да разширява газопреносната си мрежа, работи по изграждането на интерконектори със съседите, а това дава възможност и за нови доставки и транзит на руски природен газ през България към Европа.

Президентът Радев призова българското правителството да преговаря за намаляване на цените на руския природен газ за България. Държавният глава е поставил въпроса за цената на руското синьо гориво и при разговорите с руския президент Владимир Путин. Радев смята, че, ако искаме да запазим в дългосрочен план стратегическите си отношенията с Русия в сферата на енергетиката, страната ни трябва да бъде по-гъвкава. Радев е обяснил пред Путин, че има промяна в газовата карта на Европа при цените и доставчиците на синьо гориво, както и възможностите за диверсификация.

"Време е и българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ за България. Аз поставих открито този въпрос. Аз не изземвам по никакъв начин функциите на правителството. Преговорите са задача на правителството. Отварям врата - да се преговаря с "Газпром", заяви президентът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26