Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш министър за Брекзит отпадна от надпреварата за наследник на Тереза Мей

| обновено на 18.06.19 в 21:42
Шестимата претенденти, останали в битката за лидер на британската Консервативна партия
Снимка: БТА

Бившият министър за Брекзит Доминик Рааб отпадна след втория кръг на гласуване за нов лидер на Консервативната партия. Фаворитът Борис Джонсън получи повече гласове отколкото в първия кръг, но голямата новина е, че аутсайдерът Рори Стюърт спечели достатъчно гласове, за да продължи в надпреварата. Гласува се до оставане само на двама кандидати.

Въпреки че Борис Джонсън остава явен фаворит да бъде един от двамата финалисти, резултатите от гласуването са много интересни.

От 313 депутати 126 подкрепиха Джонсън, но не е тайна, че в неговия лагер се надяваха той да получи около 150 гласа.

Гласуването показва, че не всички от гласувалите за кандидатите, които отпаднаха досега и обявиха, че ще подкрепят Джонсън, са ги послушали при гласуването във втория кръг.

След Борис Джонсън се нареждат Джеръми Хънт с 46 гласа, Майкъл Гоув – 41, Рори Стюърт – 37, Саджид Джавид – 33 и Доминик Рааб, който не стигна до „магическото число“ 33 и отпадна с получени само 30 гласа.

Сега вниманието е насочено към телевизионния дабат по Би Би Си на оцелелите кандидати, в които този път ще участва и Борис Джонсън.

Министърът за международно развитие Рори Стюърт, за който се смята, че има по-различна и по-реалистична визия за Брекзит от останалите, бележи най-голям скок при последия вот. След като едва оцеля в първия кръг, днес той вече е на четвърта позиция.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии...

публикувано на 18.04.24 в 10:05
Димитър Радев

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен сценарий

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и..

публикувано на 18.04.24 в 10:02
Изглед към сградата на британския парламент

Продължава битката на двете камари на парламента на Острова по законопроекта "Руанда"

Във Великобритания продължава битката между двете камари на парламента по спорния законопроект за депортиране в Руанда на търсещи убежище на Острова. Трети пореден ден тази седмица законодателството се прехвърля между Камарата на общините и Камарата на лордовете, като лордовете внасят поправки, а депутатите ги отменят. За да може един..

публикувано на 18.04.24 в 09:52

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

" Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой ".  Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.  "От една страна виждаме спад на търсенето не само в IT аутсорсингa, вече има лек спад на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25
Мартин Димитров

ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз"-"Боташ"

От ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Според Радослав Рибарски докладът съдържа "изключително скандални факти и разкрития", които не бива да остават..

публикувано на 18.04.24 в 09:23
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 09:14
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от механизмите за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен експерт от Института по икономически изследвания при..

публикувано на 18.04.24 в 08:43