Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп одобрил военни удари срещу Иран, но след това се е отказал

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на дрон за наблюдение на стойност 130 милиона долара, но след това се е отказал от атаките, съобщи вестник Ню Йорк Таймс като се позова на служители на администрацията. Първоначално Тръмп е одобрил удари срещу цели като радари и ракетни батареи, които е трябвало да бъдат извършени малко преди зазоряване, за да се намали риска за иранските военни или цивилните граждани. Самолетите са били във въздуха, а корабите в позиция. Това щеше да е третото военно действие на Тръмп срещу цели в Близкия изток, казва още вестникът. Президентът вече е удрял цели в Сирия през 2017 и 2018 година. Все още обаче не е ясно дали атаките срещу Иран предстоят, тъй като не се знае дали отменянето на ударите е дошло заради промяна на намеренията на президента или заради загрижеността на администрацията по отношение логистика или стратегия.

Междувременно, топ демократи в американския конгрес са подчертали пред президента Доналд Тръмп, че преди започване на каквито и да е военни действия срещу Иран е необходимо одобрение от законодателите, предаде кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков. В четвъртък лидерите на демократи и републиканци са имали брифинг с  администрацията в Белия Дом относно свалянето от Иран на американски разузнавателен дрон в Близкия изток. На продължилата около час среща, за която не бяха разкрити подробности, е дала възможност на законодателите да се запознаят с класифицирана информация за инцидента.

След брифинга лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че със съпартийците  си е дал да се разбере, че за тях един от най-добрите начини за избягване на война, “която никой не иска” е  открит дебат по темата и гаранция, че конгресът ще има последната дума.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, каза, че има нужда от “стратегически, прецизен” отговор в синхрон със съюзниците на САЩ. Пелоси също коментира, че напрежението в региона е високо и Щатите трябва да направят всичко по силите си да не ескалират ситуацията.  Демократът от Калифорния каза още, че за нея не все още не е ясно дали случилото се e четвъртък е било умишлено.

Републиканците от своя страна призовават за премерен отговор.

По-рано пред репортери президентът Доналд Тръмп каза, че инцидентът може да е бил плод на човешка грешка. За Техеран дронът е нарушил иранското въздушно пространство - нещо, което американските военни категорично отричат.

Анализатори отбелязват, че за втори път в разстояние на една една седмица президентът Тръмп показва неагресивен подход спрямо провокации,  идващи от Иран. Преди няколко дни той определи като незначителни инцидентите с танкерите в Оманския залив, които американските военни приписват на Иран, а сега Тръмп говори за вероятна грешка при свалянето на американския дрон. Подобна риторика е в контраст с предишни агресивни изказвания на Тръмп спрямо Иран и въпросът е дали това ще помогне за избягване на въоръжен конфликт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американски дрон RQ-4

Скоро ще разберете дали САЩ ще ударят Иран, закани се Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори днес уклончиво на въпрос дали страната му ще удари Иран, след като той свали американски дрон. „Скоро ще разберете“, заяви пред репортери Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Президентът на САЩ..

публикувано на 20.06.19 в 21:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за..

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е..

публикувано на 06.07.24 в 19:58