Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Гласоподавателите в най-големия град в Турция обединиха подкрепата си зад опозиционния кандидат на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу в повторно проведените кметски избори, пише турският вестник Daily Sabah. Според неофициални резултати Имамоглу е получил малко над 54% от гласовете. Скоро след като резултатите започнаха да излизат, основният му опонент от Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм допусна поражение и заяви, че съперникът му Имамоглу води в състезанието, поздравявайки го за очевидната победа.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган приветства високата избирателна активност на местните избори в Истанбул и поздрави новия кмет, пише Hurryiet. "Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите според неофициалните резултати", каза президентът в Туитър.

Във фокуса на европейската редакция на Politico е Манфред Вебер – водещият кандидат на Европейската народна партия, който не се отказва от кандидатурата си да стане следващия председател на Европейската комисия. Миналата седмица социалистите и либералите в парламента заявиха, че няма да го подкрепят. Европейските лидери не успяха да вземат решение за това кой ще заеме водещите позиции в Съюза и решиха да продължат обсъжданията следващата неделя. „Ще бъде голяма грешка, ако решенията в ЕС сега отидат обратно в задните стаички на дипломатите“, каза Вебер пред германското издание Die Welt. Според него принципът на Spitzenkandidat е жизненоважен за "спешно необходимата демократизация на ЕС".

Сваленият в четвъртък от Техеран американски безпилотен самолет изглежда обяви нарастване на напрежението между Съединените щати и Иран, пише "Либерасион". Президентът Тръмп първо даде да се разбере, че е възможен военен отговор, преди да промени позицията си, но продължи да отправя заплахи за налагане на санкции, включително още днес. В отговор Иран предупреди, че ще предприеме нови стъпки за ускоряване на ядрената си програма, ако през идните дни Европа не положи по-големи усилия, за да защити Техеран от натиска на Съединените щати, отбелязва "Гардиън".  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нападение с нож на площад в Манхайм, Германия

Няколко души бяха ранени при атака с нож в германския град Манхайм

Няколко души бяха ранени днес при атака с нож на централния площад в германския град Манхайм. Цел на нападението е бил известен критик на исляма. Полицията в Германия застреля мъж, който днес атакува с нож хора на площад в Манхайм. Според съобщенията на полицията мъжът е бил ранен. Най-малко трима души са били прободени от него с нож преди..

публикувано на 31.05.24 в 15:46

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция. Няма точна статистика колко от тях ще упражняват вота си на 9 юни за Българско Народно събрание, но очакванията са отново за висока активност.  В югоизточната ни съседка са разкрити 166 изборни секции, което е най-големият брой в чужбина. В четири от бюрата ще се гласува за..

публикувано на 31.05.24 в 15:46
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

Петер Стано: Украйна има правото да атакува военни цели на руска територия

Украйна има правото да атакува военни цели на руска територия, заяви говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.  Така той отговори на въпрос за думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според които на Киев трябва да бъде разрешено да атакува цели в Русия с оръжие, което му доставят съюзниците от пакта и от..

публикувано на 31.05.24 в 15:32

ДАНС: Запазване на високия интензитет на посегателствата срещу националната сигурност през 2024 г.

През 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки. Това се посочва в доклад на ДАНС, публикуван на страницата на агенцията. В доклада за 2023 г. се отбелязва, че поведението на Русия генерира нарастващи..

публикувано на 31.05.24 в 15:24
Светия синод БПЦ

Георги Тодоров: Има голямо напрежение, на карта е поставена независимостта на БПЦ

Напрежението в църквата е много голямо, защото на карта е поставена независимостта на БПЦ, суверенитета или по църковно му - автокефалията. Това означава, че нито един патриарх на нито една църква няма право да се намесва във вътрешните делата на българската църква.  Това предупреди в интервю пред БНР богословът Георги Тодоров. Дядо..

публикувано на 31.05.24 в 15:03
Александър де Кро

Белгия не позволява Киев да използва предоставените оръжия за удари в Русия

Белгия запазва ограниченията, с които предоставя оръжие на Украйна и няма да позволи на Киев да го използва за удари по цели в Русия. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на Министерството на отбраната. По-рано тази седмица белгийският премиер Александер де Кро и украинският президент Володимир Зеленски подписаха..

публикувано на 31.05.24 в 14:02
Екатерина Бончева

Екатерина Бончева: За първи път ЦИК не предостави необходимите данни за проверка на кандидатите за НС и ЕП

За първи път ЦИК не ни предостави необходимите данни на кандидатите за Народно събрание и Европейски парламент и на коя партия в листите са . Това каза пред БНР Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и обясни: "Първо ни изпратиха празен диск, а след това - флашка, но в информацията липсваше принадлежността на съответните лица към коя..

публикувано на 31.05.24 в 13:58