Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО даде срок на Русия до 2 август да се върне към ракетния пакт

Йенс Столтанберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО дава на Русия срок до 2 август да се върне към прилагането на договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Шефът на НАТО съобщи, че на срещата си утре и вдругиден министрите на отбраната от алианса ще преценят какви ответни мерки да бъдат предприети, ако Москва не се съобрази с това предупреждение. Столтенберг добави, че за следващата седмица се предвижда заседание на Съвета НАТО-Русия.

„Ние призоваваме Русия да поеме по отговорния път, но за съжаление не виждаме тя да възнамерява да направи това. За съжаление, тя продължава да развива и тества нови ракети. И  има само 5 седмици, за да спаси договора. Така че утре ще вземем решение за следващите стъпки, които НАТО трябва да предприеме, ако Русия не се съобрази с това. Отговорът ни ще бъде отбранителен, премерен и координиран. Ние няма да дадем огледален отговор и не възнамеряваме да разполагаме нови ядрени ракети в Европа. Не искаме нова надпревара във въоръжаването“, заяви Столтенберг.

Той не посочи повече детайли по отговора. Но Ройтерс цитира дипломати, според които военните министри ще обсъдят увеличаването на полетите над Европа от US самолети, способни да носят ядрено оръжие, повече учения и предислокация на американските ракети с морско базиране.

САЩ и съюзниците в НАТО искат от Русия да унищожи ракетите 9M729/SSC-8, които могат да носят ядрено оръжие. Москва отрича да е нарушавала Договора за забрана на ракетите с малък и среден обсег, като обвинява Вашингтон, че се стреми към надпревара във въоръжаването.

Ако не бъде постигнато споразумение, САЩ ще напуснат договора на 2 август, с което отпадат ограниченията да разработва ракети с наземно базиране и обхват 500-5500 км, способни да носят ядрени бойни глави.

На 1 февруари американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати прекратяват участието си в договора с аргумента, че Русия го нарушава. На следващия ден Владимир Путин заяви, че Русия ще отговори огледално. Миналата седмица Държавната дума одобри внесения от Путин законопроект за напускане на договора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руската дума подкрепи Путин за излизане от ДРСМД

Депутатите в Държавната дума единодушно подкрепиха законопроекта на президента Владимир Путин за излизане на Русия от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Законопроектът дава правото на държавния глава да възобнови действието..

публикувано на 18.06.19 в 18:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецакция и във фирма, изпълнявала поръчки при управлението на Хасан Азис в Кърджали

Антимафиоти влязоха в офиса на фирма "ПСП строй" в Кърджали. В нея участва бившият президент на футболен клуб "Арда" Петър Пешев, на чието име се водят още 6 фирми. Проверяват се документи и се разпитват свидетели. Няма официална информация за..

публикувано на 14.08.24 в 11:06

Ръст на инфлацията във Великобритания

Във Великобритания за първи път от декември насам бе отчетено увеличение на инфлацията.  Инфлацията се е повишила над набелязаната цел от 2 до 2,2 процента през юли, показват официалните статистически данни. По-рано икономисти, анкетирани от..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Тихомир Безлов: При сблъсъка, който наблюдаваме в ДПС, се смята, че Румен Гайтански е от страната на Доган

" При този сблъсък, който наблюдаваме в ДПС, се смята, че Румен Гайтански е от страната на Ахмед Доган. Това е популярното обяснение в момента. Направи впечатление, че този заем от Българската банка за развитие дълго време не беше тема на..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Птицевъди искат да се забрани вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести, ако това не се случи...

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Изгасен е големият пожар край Атина

Големият пожар до гръцката столица Атина е изгасен. Сега вниманието на властите се насочва към планината Славянка на границата с България. Депутати от Серес настояват незабавно да се изпратят самолети да гасят там. Един човешки живот, над 100..

публикувано на 14.08.24 в 10:30
Йордан Иванов на трибуната на НС.

ПП-ДБ призоваха за изолация на "Възраждане" и отказ от колаборация с тях

С декларация от парламентарната трибуна от ПП-ДБ призоваха за изолация на партия "Възраждане" и отказ от колаборация с нея. "Политиките на партия "Възраждане" са стратегическо отстъпление от националните цели, които страната следва от 27 години..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Европрокуратурата в "Булгартрансгаз" – заради разширението на газохранилището в Чирен

Проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз", която започна вчера, е свързана с проекта за разширение на газохранилището "Чирен". Това каза в министерството на енергетиката изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки...

публикувано на 14.08.24 в 10:07