Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози: Находки от крепостта „Трапезица“ са унищожени заради липсващо финансиране за консервация

Снимка: БГНЕС

Много от разкритите археологически обекти в крепостта „Трапезица“ във Велико Търново вече са унищожени, заради липсващо финансиране за консервация и реставрация. За това сигнализираха главният архитект на крепостта и тримата археолози, които започват разкопки с 60 000 лева от Министерството на културата.

Цитаделата на столичния Търновград е проучена едва на 35%. Заради липсата на държавно финансиране за консервация и реставрация археолозите масово изпълняват така наречената "полева консервация" като засипват разкритите през сезона обекти, но има и загубени открития, коментира главният архитект на крепостта Пламен Цанев:

„Това на сектора западно от югоизточната порта не се направи и там вече структурите изчезнаха“.

Масовото изсичане на дървета и храсти на Трапезица е оголило терена и валежите измиват културните пластове като всичко се стича по склоновете, посочи археологът проф. Константин Тотев:

„Липсата на средства за консервация и реставрация наложи убиване, до колкото може, на ритъма за археологическите разкопки.

Специалистите изчисляват, че за консервация и реставрация са нужни около 14 милиона лева за Трапезица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 2 км е колоната от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"

Малко над 2-километрова колона от изчакващи товарни автомобили се е образувала на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата", предава БТА.  На граничния пункт няма колона от леки автомобили, които да изчакват, за да преминат.  Вчера следобяд трафикът на пункта беше спокоен и автомобилите преминаваха без изчакване. В часовете преди обяд..

публикувано на 21.07.24 в 19:20

Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия

Все още има висок риск горският пожар в граничната планина Славянка  да премине от Гърция и на наша територия.  В  граничната зона  са десетки служители на горските стопанства от Гоце Делчев и Катунци, както и пожарни екипи с автомобили.  Пожарът бушува от вчера на гръцка територия,  а от  тази сутрин на място са изпратени пожарни коли и..

публикувано на 21.07.24 в 19:09

Поставят контейнерите за временно настаняване в с. Воден, борбата с пожара продължава

Първият контейнер, в който ще бъде настанено семейство, пострадало от пожара в село Воден, вече е монтирано около изгорялата им къща. Днес служебният премиер Димитър Главчев обяви, че в пострадалите села Воден и Крайново ще бъдат доставени 15 контейнера, а министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че веднага ще бъдат свързани с..

публикувано на 21.07.24 в 18:54

Според АФП Русия е увеличила поне 8 пъти производството на ракети Х-101 спрямо довоенния период

Руското командване обяви за постигнати успехи в битката с украинците източно от река Оскол. Основната украинска крепост в района, където се събират административните граници на Луганска и Харковска област, е Купянск. Едно от превзетите тази седмица села - Пишчане, е на двайсетина километра югоизточно от този град. Другото - Андреевка, се намира на..

публикувано на 21.07.24 в 18:31
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Демонстрации и сблъсъци във Виена

Демонстрация на крайнодесни привърженици и шествие на антифашистки групи и контрадемонстранти доведоха до безредици в центъра на Виена, съобщи австрийското радио и телевизия ОРФ. Според изявление на полицията хора с маски са хвърляли камъни и бутилки, а полицаи са били нападнати с лютив спрей. По предварителни данни е установена самоличността..

публикувано на 21.07.24 в 17:59

Световноизвестната салата "Цезар" става на 100 години

През този месец се навършват  100 години от създаването на световноизвестната салата "Цезар". Дело е на италиански готвач, който е имал ресторант в Мексико. Това е  Чезаре Кардини, имигрирал с братята си от Бавено край езерото "Маджоре" отвъд Океана. Отворил ресторант в град Тихуана при границата на Мексико със САЩ. Бил периодът на Сухия режим  и..

публикувано на 21.07.24 в 17:37

Проучване по европроект в Кипър: Как селскостопански земи да не се превърнат в пустини

В Кипър започва изпълнението на нов европейски изследователски проект за борба с нарастващата опасност от превръщането на селскостопански земи в пустиня. Той обхваща рискови райони в Южна Европа и Северна Африка, ще продължи 5 години и се финансира от европейската рамкова програма "Хоризонт Европа". Целта на проекта за спасяване на земята..

публикувано на 21.07.24 в 17:00