Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианецът Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европарламента

| обновено на 03.07.19 в 18:39
Давид-Мария Сасоли
Снимка: БТА

Евродепутатите избраха днес италианеца Давид-Мария Сасоли за председател на институцията.

Сасоли, кандидат на групата на Социалистите и демократите (С&Д), получи 345 гласа на втори тур и така с 11 гласа преодоля бариерата, необходима за абсолютното мнозинство при 667 валидни гласове.

Втори в надпреварата остана кандидатът на Европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил със 160 гласа. Трета бе кандидатката на Зелените/Европейски свободен алианс Ска Келер със 119. Най-малко гласове взе кандидатката на Европейска обединена левица/Северна зелена левица Сира Рего - 43.

В обръщение непосредствено след обявяването на резултатите, новият председател Сасоли заяви, че събитията принуждават към поемане на все по-сериозна отговорност. Като част от тях той изброи миграцията, безработицата, климатичните промени. „Трябва да преоткрием духа на основателите на ЕС, които успяха да отстранят враждебните действия и позволиха напред да излязат демокрацията, човешките права и равенството“, каза Сасоли.

Нито един от кандидатите за председател на Европейския парламент не успя да събере необходимите 332 гласа на първи тур, на който Сасоли получи 325 гласа или 8 по-малко от необходимите за абсолютно мнозинство, Ян Захрадил – 162, Ска Келер – 133, Сира Рего – 42. 

Малко преди началото на първия вот четиримата кандидати представиха вижданията си за поста, за който кандидатстват. 

По процедура евродепутатите могат да гласуват в три тура, докато един от кандидатите получи абсолютно мнозинство. Ако това не стане, следва четвърти тур, на който се състезават получилите най-много гласове 2-ма кандидати, а за избран се смята този, който е взел най-много гласове.

Сасоли каза при представянето на кандидатурата си: 

"Кандидатирам се за председател на Европейския парламент само защото смятам, че Европа ще бъде по-силна само с парламент, който играе по-важна роля. Има сериозни предизвикателства на хоризонта, които ще ни поставят на сериозни изпитания, а те заплашват дори самата идея за ЕС. Ние можем да ги преборим, само ако останем единни". 

Вчера около кандидатурите на социалистите се завъртя и името на Сергей Станишев, но по-късно се разбра, че той сам е помолил да не бъде издиган за поста.

Сасоли (63 г.) е член на лявата италианска Демократическа партия, а преди да стане част от нея работи като журналист. Избран е за евродепутат през 2009 г., а настоящият му мандат в институцията е трети.

Той трябва да изкара две години и половина на новия пост – половината от мандата – преди да го предаде на член на дясноцентристката Европейска народна партия. 

На брифинг, след като бе избран, той заяви: „Има нужда от промяна на регламента от Дъблин, така че да се даде възможност страните-членки да си сътрудничат повече помежду си. Затова се обърнах към Европейския съвет, за да ускори дебатите по въпроса. Всеки път, когато нещо се случи, гражданите питат: „Къде е Европа?“ За да действа обаче, тя трябва да има необходимите условия. И това е нещо, което Съветът трябва да чуе - парламентът ще му напомни да поеме отговорностите си възможно най-бързо.

Сасоли отхвърли твърденията, че е компромисна фигура на Съвета и заяви категорично, че е човек на парламента.

Пред „Хоризонт“ евродепутатката от либералната група „Обнови Европа“ Фабиен Келер определи новия председател „като фигура, която внася  равновесие във високите постове заедно с вчерашните назначения в Европейския съвет“. На въпрос за разделението между социалистите с кандидатурата на Сергей Станишев тя заяви:

„Разбира се, имаше дебати. Много беше трудно да се направи изборът, тъй като една личност няма как да представлява всички усещания и очаквания. Затова ние толкова се придържаме към коалиционните споразумения, които са на път да приключат. И именно те ще са в основата на въпросите, които ще задаваме на кандидатката за председател на Европейската комисия и нейните членове. 

Евродепутатката от С&Д Клара Агилера определи Сасоли като „сериозен човек с дълбоки познания за Европа и убеден европеец“. На въпрос на кандидатурата за Станишев, тя отговори: „Няма никакъв проблем със Станишев. Само че ние, социалистите, смятаме, че не трябва да ни налагат ничие име, когато постът може да бъде зает от социалист. Не може да ни го налага никой отвън – нито Еврокомисията, нито Европейският съвет. Не позволяваме да ни налагат една личност. Ако е човек от групата на социалистите, ние решаваме кой да бъде той“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Туск

Туск: Лидерите на ЕС постигнаха консенсус за висшите длъжности в общността

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в Евросъюза. Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия да бъде..

обновено на 03.07.19 в 10:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния..

публикувано на 09.07.24 в 18:11
О-в Лесбос, Гърция, 6 юли 2024 г.

Тежка пожарна обстановка в Гърция

Отново е тежка пожарната обстановка в Гърция. Температурите надминаха 40 градуса при много силен вятър.  Мащабни сили на пожарната, Гражданска защита, армията и много доброволци се опитват да ограничат движението на огъня до град Патра.  Гъст..

публикувано на 09.07.24 в 18:03
ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" с нов  изпълнителен директор

ТЕЦ "Бобов дол" е с нов изпълнителен директор - инж. Чавдар Стойнев, който досега работи в "Топлофикация Перник". Досегашният изпълнителен шеф на централата инж. Любомир Спасов, който също е перничанин, ще остане да работи в ръководството на ТЕЦ-а...

публикувано на 09.07.24 в 17:53
Папа Франциск

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу детската болница в Киев

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу главната детска болница в Киев и училище, подслоняващо разселени палестински семейства в Ивицата Газа.  Светият отец е научил с дълбоко прискърбие новините за атаките срещу медицински центрове в Киев,..

публикувано на 09.07.24 в 17:36

Терзиев оттеглил заповедта за спиране на проекта за Войнишкия паметник

Кметът на София Васил Терзиев е оттеглил заповедта си, с която спира проекта от Мемориала за Софийската желязна дивизия. Решението е било съобщено по време на заседанието на комисията по култура в столичната община. По-рано през деня на среща с кмета..

публикувано на 09.07.24 в 17:28
Снимката е илюстративна

Пожар гори край град Камено в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас"

Пожар гори в местността "Герените" край град Камено, в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас".  Огънят е изпепелил една къща и дървена барака.  Директорът на Регионална служба за пожарна безопасност и защита на населението старши комисар Николай Николаев..

публикувано на 09.07.24 в 17:21
Атанас Зафиров

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия мандат.  Това заяви изпълняващият функциите председател на социалистите Атанас Зафиров след заседанието на Изпълнителното бюро: "По отношение на третия мандат потвърждаваме..

публикувано на 09.07.24 в 17:15