Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран увеличава нивото на обогатяване на уран

| обновено на 07.07.19 в 20:31
Абас Аракчи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички мерки, предприети от Иран за отказ от негови задължения по международното споразумение за ядрената му програма, са обратими, ако европейските страни по сделката изпълнят своите ангажименти. Това обяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс. "Германия, Франция и Великобритания няма да решат сами проблема около ядрената програма на Иран. По-добре би било, ако те заедно с Русия и Китай вземат инициативата в свои ръце". Това мнение изрази ръководителят на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността Волфганг Ишингер в интервю за германския новинарски портал t-online.de. Той подчертава, че все още е възможно да се намери изход от кризата, но главният проблем е, че "за съжаление между Иран и САЩ няма контакти".

Иран обяви, че от днес в рамките на часове ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени от ядрената сделка, предаде Ройтерс. Това заяви иранският заместник външен министър Абас Аракчи, който е и главен преговарящ за иранската ядрена програма. Той отбеляза, че европейците са се провалили в ангажимента си към международния Съвместен всеобхватен план за действие, който ограничи ядрената програма на Иран през 2015 г.

„Техеран даде достатъчно време на дипломацията и прекратяване на ангажименти по сделката не е нарушение на пакта“, подчерта Аракчи.

Иран ще продължи да се отказва от още свои задължения по сделката на всеки 60 дни. 

В отговор на икономическите санкции от Съединените щати миналата седмица Техеран увеличи запасите си от нискообогатен уран над допустимите 300 килограма. 

Европейските страни, подписали споразумението от 2015 г., все още не са предложили на Иран начин да избегне икономическите санкции, наложени от американския президент Доналд Тръмп.

В разговор с френския си колега Еманюел Макрон вчера иранският президент Хасан Рохани заяви, че е готов да спаси ядреното споразумение и да поднови преговорите, включително със САЩ. Предварително условие за това обаче е отмяната на всички санкции, подчерта той. 

Вашингтон отхвърля подобен вариант.

Европейският съюз решително призова Иран да се откаже от действията, които биха подкопали важната ядрена сделка от 2015 г., и заяви, че поддържа връзка с другите страни по споразумението и може да създаде обща комисия за разглеждане на проблема, предаде Ройтерс. 
"Изключително сме обезпокоени от съобщението на Иран, че е започнал да обогатява уран над ограничението от 3,67 процента", се казва в изявление на Мая Кочиянчич – говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хасан Рухани, президент на Иран

Хасан Рохани: Иран ще увеличи обогатяването на уран след 7 юли

Иран ще увеличи обогатяването на уран над лимита от 3,67% след края на седмицата (след 7-и юли), заяви в сряда иранският президент Хасан Рохани. Потвърждавайки предишни информации, Рохани отбеляза, че страната ще обяви допълнителни мерки за..

публикувано на 03.07.19 в 12:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стачка на таксиметровите шофьори в Атина

Шофьорите блокираха таксиметровия транспорт в Атина с 24-часова стачка. Настояват за оттегляне на проектозакон, който, според тях, застрашава сигурността на пътниците. Нито едно такси не се движи в цялата област Атика. Голям брой автомобили..

публикувано на 11.07.24 в 12:25

Възможно е АЛДЕ да изключи ДПС от редиците си

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от..

публикувано на 11.07.24 в 12:11
Ахмед Вранчев (вляво) е председател на общинската организация на ДПС в Гърмен

Общинската организация на ДПС в Гърмен – първата в Благоевградско, която ще подкрепи Доган?

Общинската организация на ДПС в Гърмен вероятно ще бъде първата в област Благоевград, която официално ще подкрепи призива на почетния председател на Движението Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима членове на ръководството на..

публикувано на 11.07.24 в 12:08
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Определени хора искат да разрушат ДПС

"Моят прочит е, че определени хора искат да разрушат ДПС. Според мен това, което прочетох, направо не мога да повярвам, че го прави почетният председател. Аз винаги съм бил за обединение и днес съм за обединение. Който дели партията е за негова сметка,..

публикувано на 11.07.24 в 11:58
 Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров за изключването си от ПГ на ДПС: Този акт не е легитимен

Този акт не е легитимен и не е съобразен с устава на ДПС. Този акт е приет под натиск от страх, коментира пред журналисти в парламента изключеният днес от парламентарната група на движението и негов съпредседател Джевдет Чакъров. Той посочи, че трябва..

публикувано на 11.07.24 в 11:49

Политическото влияние, ежедневието и мястото на Радиоточката в миналото

Какво е останало от Радиоточката, какво място е заемала тя в ежедневието на хората и какво е било нейното политическо влияние? Всичко това четем и разбираме от блога на един френски изследовател - Оливие Живр. Той е антрополог, балканист, преподавател и..

публикувано на 11.07.24 в 11:47
В Трекляно нямат готовност за нововъведението.

В Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко,..

публикувано на 11.07.24 в 11:30