Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия по енергетика обсъжда цената на индустриалния ток

Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентарната комисия по енергетика ще обсъжда следобед състоянието на свободния пазар на ток след поредното недоволство на работодателски организации за рекордно поскъпване на електричеството на борсата. Те обвиниха НЕК в монопол в търговията на електричество. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посъветва индустриалците да сключват дългосрочни договори и отговори, че електроенергийната борса работи много добре.

Случващото се на пазара не е нормално, коментира пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков:

“Ако сравним цените от последните дни с тези от една година назад по същото време, виждаме, че има значителен ръст повече от 2,5 пъти, което ще унищожи индустрията в България. Виждаме, че или механизмът, по който борсата прави цените, не отговаря за мащабите и характеристиките на нашия пазар, или има пазарни манипулации“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови предупреждения за опасни горещини в Румъния

Румънските метеоролози издадоха нови предупреждения за опасни горещини и за утре. Червеният код обхваща Южна Румъния от Калафат до Браила, Тулча и Констанца, и включва и столицата Букурещ.  Максималните температури ще бъдат между 38 и 41 градуса, съобщава Радио Румъния.

публикувано на 18.07.24 в 16:17
Киър Стармър и Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд

Киър Стармър: Искаме да възстановим отношенията на доверие и приятелство с ЕС

На срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд, в която участва и българският президент Румен Радев, новият министър-председател на Великобритания Киър Стармър се обяви за възстановяване на отношенията с Евросъюза след Брекзит.  Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС "Искаме..

публикувано на 18.07.24 в 15:34
Урсула фон дер Лайен в ЕП

Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия

С 401 гласа "за", 284 "против" и 16 "въздържал се" Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия. Гласуваха общо 707 евродепутати, невалидните бюлетин са 7. Евродепутатите гласуват кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело..

публикувано на 18.07.24 в 15:21

Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат

Надявам се, че разумът при парламентарните групи ще надделее и ще има правителство с третия мандат, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол, където днес участва в  тържествената церемония пред паметника на Левски по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата. Според вицепрезидента в настоящата ситуация страната ни има нужда от..

публикувано на 18.07.24 в 15:08
Генералният директор на БНР Милен Митев представя отчет пред СЕМ

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността в периода 01 ноември 2023 – 30 април 2024 година. Очаквано, сред поставените на обсъждане въпроси беше предаването на програма "Хоризонт" "Политически НЕкоректно". Тъй като мандатът на Митев изтича на..

публикувано на 18.07.24 в 14:48

Вятърът край Воден се усили и повиши риска от разрастване на пожарите

Вятърът край боляровското село Воден се усили и това повиши риска от разрастване на пожарите там. Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето.  Около 35 къщи са изгорели в с. Воден, пожарът е овладян Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа" Всички пострадали са настанени при роднини...

публикувано на 18.07.24 в 14:40

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш, който предизвика значителни материални щети и се наложи да бъдат евакуирани хора, съобщиха от Противопожарната служба във Велико Търново.  Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8 За..

публикувано на 18.07.24 в 14:26