Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идната седмица става ясно кои групи в ЕП ще подкрепят Фон дер Лайен за шеф на ЕК

| обновено на 10.07.19 в 16:22
Урсула фон дер Лайен и Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент ще реши следващата седмица дали ще подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. Това заяви председателката на парламентарната група Ираче Гарсия след провелата се среща между двете страни, продължила около два часа. Тя отбеляза, че социалистите и демократите са изложили приоритетите си, които повтори отново:

"Борбата с климатичните промени, гарантирането на устойчивостта на нашия социален модел, миграцията и равнопоставеността между половете са топ приоритети за нас. Искаме да променим Европа и имаме нужда от феминистка Европа. Днес обяснихме тази наша позиция пред кандидатката. Отправихме и конкретни питания, ще изчакаме да видим позициите по тях и ще вземем решението си по вота за следващия председател на Европейската комисия другата седмица". 

Ираче Гарсия добави, че започват дискусии в самата група в опит да се постигне единна позиция по въпроса. 

Групата "Обновете Европа" също не даде подкрепата си на този етап за кандидатаурата на Урсула фон дер Лайен. След срещата между двете страни, Дачиан Чолош изброи основните въпроси, които са поставили пред нея, за да я подкрепят за председател на ЕК. Един от тях е предложението на групата за дебат за реформирането на Европа, като акцентът се поставя върху транснационалните листи и процедурата за водещия кандидат за председател на Европейската комисия:

"Идеята за шпицендандидата не може да бъде ефективна, ако всички европейски граждани, които имат право на глас, нямат равен достъп до нея. Нашата идея е да се предложи дебат за законодателни промени, за да бъдат те факт за следващите избори и процедурата да влезе в действие". 

По този въпрос либералите са поискали ясен ангажимент от Усрсула фон дер Лайен, както и по въпроса за върховенството на закона, което да бъде придружено със съответните санкции, ако не бъде спазвано. Чолош настоя в екипа на бъдещия председател на Европейската комисия да бъдат включени двама души:

"Все още очакваме ясен ангажимент, че в екипа на следващата Европейска комисия ще има двама първи заместник-председатели - Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер". 

Либералите ще решат дали да подкрепят Урсула фон дер Лайен другата седмица. 

В специално интервю за БНР председателката на групата на Зелените Ска Келер също заяви, че решение за или против Фон дер Лайен все още не е взето:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29