Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идната седмица става ясно кои групи в ЕП ще подкрепят Фон дер Лайен за шеф на ЕК

| обновено на 10.07.19 в 16:22
Урсула фон дер Лайен и Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент ще реши следващата седмица дали ще подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. Това заяви председателката на парламентарната група Ираче Гарсия след провелата се среща между двете страни, продължила около два часа. Тя отбеляза, че социалистите и демократите са изложили приоритетите си, които повтори отново:

"Борбата с климатичните промени, гарантирането на устойчивостта на нашия социален модел, миграцията и равнопоставеността между половете са топ приоритети за нас. Искаме да променим Европа и имаме нужда от феминистка Европа. Днес обяснихме тази наша позиция пред кандидатката. Отправихме и конкретни питания, ще изчакаме да видим позициите по тях и ще вземем решението си по вота за следващия председател на Европейската комисия другата седмица". 

Ираче Гарсия добави, че започват дискусии в самата група в опит да се постигне единна позиция по въпроса. 

Групата "Обновете Европа" също не даде подкрепата си на този етап за кандидатаурата на Урсула фон дер Лайен. След срещата между двете страни, Дачиан Чолош изброи основните въпроси, които са поставили пред нея, за да я подкрепят за председател на ЕК. Един от тях е предложението на групата за дебат за реформирането на Европа, като акцентът се поставя върху транснационалните листи и процедурата за водещия кандидат за председател на Европейската комисия:

"Идеята за шпицендандидата не може да бъде ефективна, ако всички европейски граждани, които имат право на глас, нямат равен достъп до нея. Нашата идея е да се предложи дебат за законодателни промени, за да бъдат те факт за следващите избори и процедурата да влезе в действие". 

По този въпрос либералите са поискали ясен ангажимент от Усрсула фон дер Лайен, както и по въпроса за върховенството на закона, което да бъде придружено със съответните санкции, ако не бъде спазвано. Чолош настоя в екипа на бъдещия председател на Европейската комисия да бъдат включени двама души:

"Все още очакваме ясен ангажимент, че в екипа на следващата Европейска комисия ще има двама първи заместник-председатели - Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер". 

Либералите ще решат дали да подкрепят Урсула фон дер Лайен другата седмица. 

В специално интервю за БНР председателката на групата на Зелените Ска Келер също заяви, че решение за или против Фон дер Лайен все още не е взето:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доротея Николаева: Студентите в частни ВУЗ-ове са дискриминирани, държавата не им дава стипендия за успех

Студентите от частните висши училища са дискриминирани от собствената си държава, защото не получават своите стипендии за успех, които държавата им дължи и то по Конституция. Това заяви в интервю пред БНР Доротея Николаева, активистка във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и член на Националния студентски съвет. Тя и..

публикувано на 14.08.24 в 16:26
Боян Магдалинчев

Пленумът на ВСС отново избра Боян Магдалинчев за свой представляващ

Пленумът на ВСС отново избра Боян Магдалинчев за свой представляващ. Органът престана да функционира в края на миналата година по силата на Шестата поправка в Конституцията, но след като Конституционнният съд отмени част от промените, свързани със съдебната власт, неговата дейност беше възстановена. КС обяви за противоречащи на..

публикувано на 14.08.24 в 16:23

Министерството на транспорта проверява за хакерска атака срещу електронната система за ГТП

Във връзка със спирането на електронната система за извършване на годишни технически прегледи (ГТП) тази сутрин Министерството на транспорта проверява дали има злонамерена хакерска атака от типа "разпределен отказ на услуга" (DDoS, Denial-of-service attack). При този вид атака обичайно се генерира фалшив трафик, което води до затруднена..

публикувано на 14.08.24 в 16:11
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов (вдясно) на заседанието на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите  - 14 август 2024 г.

Министърът на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство

Настоящият служебен министър на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство, което трябва да предложи Горица Грънчарова-Кожарева. Тахов съобщи, че е провел разговори с номинираната за премиер Горица Грънчарова Кожарева:  "Разговорите бяха в тази насока, да", беше лаконичен той пред журналистите. Служебният..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Георги Тахов, земеделски министър

Министър Тахов: Към днешна дата язовирите са пълни близо 70%

Към днешна дата язовирите са пълни близо 70 процента, заяви служебният министър на земеделието Георги Тахов, като се позова на информация от Министерството на околната среда и водите.  Тахов допълни, че е получил пълната подкрепа на бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за инвестиции в подобряване на инфраструктурата на..

публикувано на 14.08.24 в 15:37

Парламентът не прие райският газ да бъде включен в списъците с наркотични вещества

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители. Депутатите обсъждат: Ще стане ли..

публикувано на 14.08.24 в 15:26
Снимката е илюстративна

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово. Разследването е за инцидент в Севлиево, в резултат на който е настъпила смъртта на 25-годишен мъж. Загиналият 25-годишен мъж от свищовското село Ореш е изпълнявал на обекта строително-монтажни работи. Инцидентът се е случил в края на миналата седмица на строителна..

публикувано на 14.08.24 в 15:21