Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умъртвиха останалите прасета в домашните стопанства на с. Ореш

В свищовското село Ореш днес бяха умъртвени останалите 21 прасета в домашните стопанства, след като преди няколко дена в покрайнините на селището беше намерено мъртво домашно прасе, болно от африканска чума по свинете.

Село Ореш е на границата между Плевенска и Великотърновска област и въпреки че от Агенцията по храните не са обявили огнище на африканска чума по свинете в селото, днес ветеринари умъртвиха 6 големи и 15 малки прасета, които бяха останали в Ореш. Изкопана е дълбока яма, в която ще бъдат загробени животните.

На входа и на изхода на селото са организирани два пропускателни пункта. Има полицейски екипи, които следят движението на автомобили, за да не се пренасят животни.

В трикилометровата предпазна зона няма други села. В десеткилометровата надзорна зона около Ореш попадат няколко населени места, включително и голям промишлен свинекомплекс, който за сега не се предвижда да бъде затворен от санитарните власти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестър "Сияние" ще гостува "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е на живо, изпълнена от русенския оркестър "Сияние". В състава му..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Благотворителен базар в храм в Горна Оряховица събра 2000 лв. за операция на млада жена в Турция

Благотворителен великденски базар в храма "Свети Три светители“ в Горна Оряховица събра две хиляди лева. Парите са за лечението на млада жена, която има нужда от операция в Турция, за да ходи нормално.  27-годишната Силвия Пенева се нуждае от 19 500 евро за операция в Турция. У нас е претърпяла 17 операции на краката си: "Левият ми крайник..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Очертава се поражение за партията на Сунак на местните избори в Англия и Уелс

Продължава преброяването на гласовете в местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава катастрофално поражение за управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак. Окончателните резултати от проведените в четвъртък избори ще станат известни едва утре късно вечер, но вече може да се каже, че консерваторите търпят най-тежкото си..

публикувано на 04.05.24 в 13:25
Рилски манастир

Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение

Стотици се очакват за Богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир Стотици миряни и посетители се очакват за богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир. Службата започва в 23 ч. и продължава докъм 3 часа след полунощ. През Великденските празници в района на Светата обител ще има засилено полицейско..

публикувано на 04.05.24 в 12:39
Трявна

За тревненските първомайстори и църковната архитектура

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В полунощ в храмовете в цялата страна ще бъде възвестено Христовото Възкресение. Църквата, която събира, е дело на прочути или пък неизвестни майстори и за техния усталък се разказват легенди, но сега ще наблегнем на фактите.  За..

публикувано на 04.05.24 в 12:29

Свличане на камъни и земна маса затрудни движението през Кресненското дефиле

Свличане на камъни и земна маса затрудниха движението през Кресненското дефиле тази сутрин. За повече от час активна е била само едната лента, като трафикът се е осъществявал поетапно в едната и другата посока. Екипи на Областно пътно управление и пътно поддържащата фирма с тежка техника са разчистили пътното платно, но заради падналите..

публикувано на 04.05.24 в 12:24

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка. Жертвата успяла да подаде сигнал до полицията, което отвежда униформените до мястото на престъплението. По информация до сега от разпитите на арестуваните българката е била привлечена да пристигне в Гърция с обещание за перспективна работа и добри доходи. След преминаване на..

публикувано на 04.05.24 в 11:56