Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

РИОСВ Пазарджик е съставила два акта на кмета на Стрелча Стойно Чачов

Сградата на Общината в Стрелча.
Снимка: Уикипедия

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Пазарджик е съставила два персонални акта на кмета на Стрелча Стойно Чачов затова, че незаконно извозва отпадъци в затвореното старо сметище на града.

Старото съоръжение е затворено, а новото е до Панагюрище.

Договорът за рекултивацията на старото сметище е подписан на пети октомври миналата година. Въпреки че има избрана фирма, дейността не може да стартира, тъй като повече от половин година общината не е предоставила на изпълнителя образец две, въпреки че срокът е 25 дни. 

На фона на това, което експертите са документирали, че през месеците април и май Община Стрелча е извозвала отпадъците си на старото сметище, което е в непосредствена близост до пътя за Пазарджик и източник на зарази. 

Другият проблем е, че с образуването на нови локални сметища се променят и параметрите за рекултивация на затвореното депо. Персоналните актове варират от три до десет хиляди лева. 

От Община Стрелча засега отказват коментар.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Болничната готовност за Covid реакция вече се субсидира от МЗ

Готовността на инфекциозните отделения в държавни и общински болници за реакция при епидемична ситуация вече се субсидира от Министерството на здравеопазването. Средства могат да получават и други болници с клиники и отделения по инфекциозни болести, разкрити през период на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. За..

публикувано на 30.09.20 в 13:51

15% от бизнес обектите в Югоизточна България са на свободния пазар

Само 15 на сто от малките и микропредприятията, които са клиенти на EVN, са избрали и сключили договор с търговец на ток. Останалите ще бъдат снабдявани от енергодружеството по типов договор, одобрен от енергийния регулатор. В момента се прави извънредно отчитане на електромерите на обектите, които от утре трябва да преминат от..

публикувано на 30.09.20 в 13:36
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев откри в Пловдив 14-та специализирана международна изложба за отбранителна техника

На изложение „Хемус“ военната ни индустрия си сверява часовника

Проектите за модернизация на армията привличат повече участници в специализираното изложение „Хемус“, каза за „Хоризонт“ Николай Величков, заместник-ръководител на дирекцията в Министерството на отбраната, която отговаря за политиката по въоръженията.  Макар и тясно специализирано, изложението е важно за страната ни, защото среща българския и..

публикувано на 30.09.20 в 13:33

Докладът на ЕК: Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията

Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. Еврокомисарите за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и по..

обновено на 30.09.20 в 13:29

Предлагат Петьо Блъсков за орден "Св. Св. Кирил и Методий“

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за награждаването на Петьо Блъсков с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за приноса му за развитието на съвременната българска журналистика.  Предложението е на Министерството на културата. Журналистическата кариера на Блъсков започва през 1974 та година във вестник „Отечествен..

публикувано на 30.09.20 в 13:24
Илюстративна снимка

Стоматологични кабинети в три училища в Ловеч се посещават от външни лица

От Регионалното управление на образованието в Ловеч са уведомили Регионалната здравна инспекция за стоматологични кабинети в сградите на три училища в областта, които се посещават от външни лица в нарушение на противоепидемичните мерки. Началникът на регионалното управление на образованието в Ловеч Еленко Начев поясни: "Външни лица в..

публикувано на 30.09.20 в 13:22

ЕИБ и ФЛАГ подписаха заем от 25 млн. евро за обновяване на български градове

Европейската инвестиционна банка и Фонд ФЛАГ подписаха договор за заем на стойност 25 млн. евро за обновление и възстановяване на градовете в България, съобщиха от Европейската банка. Фонд ФЛАГ ще добави равностойна на размера на заема сума. По този начин 50 млн. евро ще бъдат насочени към общини, общински предприятия и други..

публикувано на 30.09.20 в 13:12