Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания „дълбоко обезпокоена“ заради задържания от Иран танкер

Техеран твърди, че разследва инцидент, при който британският съд блъснал риболовен кораб

| обновено на 20.07.19 в 19:36
Задържаният от Иран кораб„Стена Имперо“

Великобритания посъветва британските кораби да избягват Ормузкия проток след задържането от Иран на британски петролен танкер и изрази дълбоко безпокойство от действията на Техеран.

„Дълбоко сме обезпокоени от неприемливите действия на Иран, които са ясно предизвикателство срещу международната свободи на корабоплаване“, заяви правителствена говорителка след среднощна среща на правителствения кризисен кабинет „Кобра“.

Върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази дълбоко безпокойство от задържането на два кораба от Иран в Ормузкия проток.

"При вече обтегнатата ситуация, това развитие на нещата води до риск от допълнителна ескалация и подкопава усилията за нейното разрешаване", се казва в изявление на службата за външна дейност на ЕС.

В него се настоява за незабавно освобождаване на задържания кораб и неговия екипаж и се отправя призив за въздържание, за да се избегне допълнително обтягане на отношенията. "Свободата на корабоплаването трябва да се зачита по всяко време", се казва в документа.

По-рано днес иранският шарже д`афер в Лондон е били извикан в британското външно министерство заради задържането на петролния танкер, плаващ под британски флаг.

Собствениците на танкера „Стена Имперо“ не могат да установят контакт с кораба, който бе задържан в Ормузкия проток, през който преминава над 20% от световния износ на петрол.

Също днес британският външен министър Джеръми Хънт предупреди със „сериозни последствия“, ако ситуацията не намери бързо решение.

Германия и Франция призоваха Иран незабавно да освободи задържания петролен танкер, плаващ под британски флаг.

Германското външно министерство определи задръжането на танкера като "опасно влошаване на вече напрегната ситуация".

Все още няма официална реакция от Съдинените щати.

"Подобни действия възпрепятстват необходимата деескалация в района на Персийския залив“, заяви от своя страна френското външно министерство.

По-рано външният министър на Великобритания Джеръми Хънт отправи предупреждение към Иран. По думите му Техеран е избрал "опасен път на незаконно и дестабилизиращо поведение":

“Това е напълно неприемливо. Трябва да се запази свободата на корабоплаване. Ще отговорим по обмислен, но твърд начин – абсолютно ясно заявяваме, че ако тази ситуация не бъде решена бързо, ще има сериозни последици“.

Иранската Революционна гвардия обяви, че е задържала петролен танкер под британски флаг по искане на пристанищните и морски власти на провинция Хормозган заради „неспазване на международния морски кодекс“.

Също в петък на втори британски кораб - „Месдар“, се качиха въоръжени служители на Революционна гвардия, но по-късно той бе освободен.

Екипажът на „Стена Имперо“ от 23-ма души ще остане на борда на кораба в пристанище Бандар Абас до края на разследването на инцидент с ирански риболовен кораб, заявил шефът на пристанищните и морски власти в провинция Хормозган - Аллахморад Афифипур, предаде Ройтерс.

“Бяхме информирани, че плаващ под британски флаг танкер е блъснал иранска риболовна лодка. След инцидента е изпратен сигнал за бедствие. За съжаление британският кораб го игнорира и променя курса си. Това е в противоречие на международните регулации и създава условие за други инциденти. Ето защо изпратихме молба до военните сили и съдебните власти в района и корабът беше насочен към пристанище “Бандар Абас“, заяви Аллахморад Афифипур. 

Иранската агенция ИРНА съобщи, цитирана от Асошиейтед прес, че танкерът бил задържан, защото се сблъскал с риболовния кораб и му причинил щети, след което не отговорил на сигналите за бедствие на малкия морски съд. Риболовният кораб информирал иранската Организация за морските пристанища, която от своя страна сигнализирала на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Екипажът на танкера включва 18 индийски моряци, включително капитана, и петима други от Русия, Филипините и Литва, уточниха иранските власти, цитирани от Франс прес.

По-рано този месец Великобритания задържа ирански петролен танкер край Гибралтар за предполагаемо нарушение на санкциите срещу Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43