Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър привлича международни компании в проучванията за газ

Карта на блоковете около Кипър с компаниите, получили лицензи за газови проучвания.
Снимка: Министерство на енергетиката на Кипър

Кипър разширява енергийната си програма с участието на международни гиганти в проучванията за газ край острова, реши правителството на заседанието си в понеделник вечерта. Това става въпреки провокациите на Турция в неговата изключителна икономическа зона.

Девет сондажа за газ - пет проучвателни и четири потвърдителни, ще бъдат проведени в следващите две години в офшорната зона на Кипър.

Правителството също така издаде лиценз за проучвания за газ в още един блок на консорциум от водещите енергийни компании на Франция „Тотал” и на Италия „Ени”, а също така одобри партньорство между тях в пет други блока, за които те поотделно имат лицензи. Съвместните проекти на двете компании включват блок 3, който се оспорва от Турция и признатата само от нея Севернокипърска турска република и където през февруари миналата година турски военни кораби блокираха сондажната платформа на „Ени”.

Според утвърдената програма потвърдителен сондаж предстои да извърши и американският петролен гигант „Ексон Мобайл”.

Очаква се Кипър да издаде и първия си лиценз за експлоатация на газово находище - за откритото през 2011 г. находище „Афродита”.

Новият етап в изпълнението на енергийната програма на Кипър става на фона на нарастващото напрежение заради извършването на дейности от Турция в райони в кипърската изключителна икономическа зона, които според Анкара попадат в нейния континентален шелф. В момента три турски кораба - два сондажни и един изследователски, са разположени на запад, изток и юг от острова.

Заради незаконните сондажи и нарушаването на суверенните права на Кипър на 15 юли ЕС наложи санкции на Турция.

Политическото ръководство на Севернокипърската турска република настоява преди решаването на Кипърския въпрос да се създаде съвместен комитет с представители на кипърските гърци и кипърските турци за общо управление на лицензирането, проучванията, експлоатацията и приходите от въглеводородите около острова.

Газовият въпрос се очаква да бъде сред най-горещите теми на неформалната среща на лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, която ще се проведе на 9 август.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентите на Гърция Кириакос Мицотакис (вляво) и на Кипър Никос Анастасиадис на пресконференция след срещата им в Никозия.

Никозия и Атина обмислят съвместни действия в ЕС и срещу „провокативните“ сондажи на Турция

Никозия и Атина обмислят съвместно и в координация със съюзниците си от ЕС мерки за справяне с турските предизвикателства в кипърската изключителна икономическа зона и предотвратяване на по-нататъшно влошаване на ситуацията с Турция. Това заявиха..

публикувано на 29.07.19 в 16:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната..

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната..

публикувано на 21.07.24 в 20:12