Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпротива на стопаните в Пазарджишко бави описването на прасетата от „заден двор“

Снимка: БГНЕС

Срокът за описването на прасетата в тъй наречения „заден двор“,  не може да се спази, тъй като кметовете на населените места срещат съпротивата на стопаните, които отглеждат животни за лична консумация.

Според заповедта на областния управител на Пазарджик за  инвентаризацията  на домашните прасета трябва да приключи на 2 август.

Статистиката до този момент показва, че домашните прасета в областта са 1500, което е твърде малко, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните доктор Петко Митев:

"Изводът е, че ние нямаме представа каква е точната бройка на домашно отглежданите свине".

Кметовете по населените места няма как да извършат точна инвентаризация.

"Ние нямаме законно право как да влизаме и какво да правим. Трябва да бъде на съзнанието на стопанина, ако достъпът просто е ограничен, да се пусне тази заповед. Предполагам, че трябва прокурорско разрешение. Сроковете са до 2-ри август, това е невъзможно да се случи", каза зам.- кметът на община Лесичово Кирил Гелеменов.

Ако стопаните доброволно не заколят прасетата си, ще се предприемат по-драстични мерки, каза областният управител Стефан Мирев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36