Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея

| обновено на 24.08.19 в 18:49
5
Да отстояваме свободата си от посегателствата – от чужди и от свои, каза държавният глава.
Снимка: Пресцентър на президента

България отбелязва 142 години от Шипченската епопея. 

Хиляди българи от цялата страна изкачиха връх Шипка, където днес е кулминацията на честванията, за да положат цветя на Паметника на свободата. 142 години след победата над османските войски президентът Румен Радев призова да отстояваме свободата си от посегателствата на чужди и свои:

"Да отстояваме свободата си от посегателствата  от чужди и от свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. Ще израснат нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.  Вечна памет на героите. Да живее България". 

"В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е, защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад", каза президентът.

Тържествата за съдбоносните августовски боеве за отбраната на прохода на Шипка по традиция събират българи от различни краища на страната. Впечатление прави, че хората, изкачили се на върха днес, са по-малко от предишни години. Сред дошлите за честването бяха много семейства с деца: "Да дойдат да видят и да почетат родината и героите, които са загинали за нея". "В училище ни разказаха, че тук са се водили боеве за освобождението на България".

Най-голям интерес предизвика възстановката на боевете. Моменти от сражението на мястото, където е била главната позиция на отбраната, пресъздадоха 250 родолюбци от националното дружество "Традиция". 70-годишният Иван Семерджиев участва за поредна година: "Искаме да вдигнем малко духа на българина, независимо че играеме от противника като башибозук, ние носим в сърцата си топлата кръв на българина".

Днес Отбелязваме и друго паметно събитие  85 години от освещаването на Паметника на свободата. В памет на героите на Шипка заупокойна молитва отслужи Великотърновският митрополит Григорий в съслужие с габровски свещеници.

Официални гости на честването бяха заместник-председателят на НС Явор Нотев, евродепутатът Ангел Джамбазки, дипломати от посолствата на Русия и Беларус у нас, народни представители, висши духовници и военни, областни управители. В памет на героите тази вечер в Габрово ще се състои тържествена заря – проверка, която БНР ще излъчва пряко. 

Очаквайте включването минути преди 21 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47