Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордна глоба за компания, отговорна за пристрастяване към опиати

Компанията „Джонсън и Джонсън“ и нейните дъщерни дружества са отговорни за разрастването на кризата с опиати в щата Оклахома, постанови американски съдия. В решението си, определено като повратно, Тад Балкман нареди на дружеството да плати 572 милиона долара за справяне с проблема. 

Това е първото съдебно решение в Съединените щати срещу юридическо лице, обвинено, че допринася за злоупотреба с болкоуспокоителни, водещи до пристрастяване. Съществуващият от години улеснен достъп до опиати се сочи като причина за възникването на национална епидемия от зависимости.

Щатът Оклахома настоя в съдебния иск, че години наред компанията е провеждала агресивна реклама, с която е преувеличавала ефективността на опиати, за сметка на омаловажаването на риска от пристрастяване. 

Сабрина Стронг - адвокат на „Джонсън и Джонсън“ и дъщерните й дружества - обяви, че ще обжалва решението. По думите ѝ то страда от недостатъци. 

Вестник „Вашингтон пост“ съобщи, че над 40 щати се готвят за подобни съдебни дела. 

От Центровете за контрол и превенция на болестите посочиха, че за периода 1999- 2017 г., близо 400 000 души в САЩ са починали от свръхдоза опиати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инспекцията по труда в Плевен с проверки за условията на труд в горещите летни дни

Инспекцията по труда в Плевен продължава с проверките за условията на труд в горещите летни дни. Експертите констатират към момента, че работодателите се съобразяват с високите температури и предприемат различни мерки за нормално провеждане на трудовия   процес. Преустановява се работата в горещите часове, работодателите променят графика на..

публикувано на 15.07.24 в 15:14

Ирина Манушева: Да се преразгледа моделът за кандидатстване след 7-и клас

"Изобщо не бих била оптимист, че вече излизаме от дъното. Оптимист съм, че  можем да излезем от дъното, ако обаче си дадем сметка за реалните проблеми в образователната ни система ".  Това коментира пред БНР Ирина Манушева, автор на петиция за преразглеждане на сегашната система от национални външни оценявания във всички етапи.  За нея са..

публикувано на 15.07.24 в 15:13
На разпоредителното заседание на СГС по делото срещу Петър Илиев за плагиатство.

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото срещу Петър Илиев

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, неуспял кандидат за правосъден и за вътрешен министър и за премиер от "Има такъв народ".  Той беше даден на съд след като беше установено, че е използвал материали от научен труд на бившия си колега от Юридическия факултет на Софийския университет доц...

публикувано на 15.07.24 в 15:05

Огнян Дъскарев: Шансовете на Тръмп да стане президент се увеличиха след покушението

Твърдението на левицата е, че Доналд Тръмп сам е виновен, че за малко не беше убит. Този език на омразата и тази страшна омраза, която изпитва американската левица към Тръмп логично доведе до това, което се случи. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Огнян Дъскарев след покушението срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп...

публикувано на 15.07.24 в 14:25

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са северозападната част на Сирия, която е под контрола на бунтовниците, и североизточната част, където..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство.  Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ президентът да отложи с 2 месеца връчването на мандата с идеята през това време парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 14:08

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово. В овладяването   на огъня са участвали пожарникари от Септември и Белово, но гасенето е продължило с часове. Към този момент пожарът е напълно потушен, но остава под наблюдение. Причините за пожара се изясняват. Предполага се, че в основата е човешка..

публикувано на 15.07.24 в 14:00