Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цистерна разля над осем тона масло на централен булевард в София

Причината за инцидента е необезопасено превозване на товара

| обновено на 28.08.19 в 15:20
3
От пресцентъра на Столичната община твърдят, че проблемът към този момент е овладян и движението в района на Сточна гара е възстановено
Снимка: БГНЕС

Цистерна разля 8 тона машинно масло на пътното платно и блокира движението в центъра на София тази сутрин. Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че случаят е предаден на прокуратурата заради огромния ресурс, използван от общината, за да възстанови пътните настилки. 

Цяла нощ е работило аварийното звено на пожарната и са се справили с разлетия теч. 

Платната се обработват с мраморно брашно се обработват пътните платна. Към 15 ч. се работи по бул.“Данаил Николаев“ до надлез „Подуяне“. 

Шофьорът на камиона е в Пето РПУ на МВР, където му връчват актове от МВР, РИОСВ и Столична община. МВР проверява и фирмата, която е била ангажирана с превоза на маслото. Разлятото машинно масло е трябвало да бъде транспортирано до Кюстендил. Това съобщиха за БНР разследващи. Причината за инцидента е необезопасено превозване на товара. МВР проверява и фирмата, която е била ангажирана официално с превоза на маслото. 

По-рано стана ясно, че цистерната е разляла масло в София по ул. “Първа българска армия”, ул. “Резбарска”, Сточна гара и бул. “Данаил Николаев” до надлеза на “Подуяне”. Това съобщи в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова, информацията беше потвърдена за БНР.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира инцидента в предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“: “След като получихме сигнала за инцидента, веднага организирахме затваряне на улиците, по които беше разлято маслото. Имаше няколко леки ПТП-та. преди това и започна обработката. Над 50 човека с нашето аварийно звено с директор Краси Димитров, колегите от Столичната пожарна, три екипа на пожарната работиха, и успяха рано тази сутрин да освободят за движение ул. “Резбарска“ и кръстовището на Сточна гара. Остава затворено само дясното платно посока “Подуяне“ по ул. “Ген. Данаил Николаев“ и очаквам до половин час да бъде пуснато движението по две ленти и на това платно. В отсечката на бул. “Сливница“ между Лъвов мост и Сточна гара в София се е образувало голямо задръстване. В момента работят екипи на почистващите фирми, за да може да обезопасят движението“. 

Пред БНР Фандъкова призова водачите да шофират с повишено внимание: "Трябва да знаят шофьорите да карат внимателно, тъй като пясъкът, с който обезопасявахме през цялата нощ, остава на място, за да може да свърши работа. Той ще бъде събран в рамките на деня, а през нощта ще затворим улиците, за да измием, така че през целия ден движението ще бъде пуснато, но трябва да карат внимателно". 

Пешеходците също трябва да са внимателни, за да не се подхлъзнат на места, ако все още има останала течност и не е добре обезопасено.

Красимир Димитров от „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община обясни пред БНР какви мерки са предприети за обезопасяване на мястото: “Цяла нощ работят всички екипи, които са на нашата дирекция “Аварийна помощ и превенция“, пожарната и почистващите фирми сме разхвърляли над 30-40 кубика пясък постоянно от тук, няколко пъти“.

Шест сигнала за леки катастрофи без пострадали хора са били подадени в полицията за района на разлятото масло при Сточна гара, съобщиха за БНР от МВР.

След 22 часа тази вечер в района на Сточна гара ще бъде затворено движението, за да бъдат измити улиците и булевардите.

Интервюто на Веселина Миланова с Йорданка Фандъкова в предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36