Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Собствениците на източнобалкански свине да осигурят безопасни коридори за стадата, реши ОЕК в Шумен

Заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен във връзка с двете огнища на африканска чума по прасетата в община Смядово от породата източнобалканска
Снимка: Радио Шумен

Собствениците, отглеждащи стада от породата източнобалканска свиня, трябва да изградят временни огради и да осигурят безопасни коридори за придвижване на стадата до ползваните оградени терени за пашуване. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен във връзка с двете огнища на африканска чума по прасетата в община Смядово от породата източнобалканска. 

От вчера се претърсват обектите в личните стопанства, в които са отглеждани домашни прасета в трикилометровата зона. "До момента няма установени такива", каза д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен: "След загробването е направена пълна дезинфекция. Ще има и заключителна, като измине един период от 10 дена".

"Не трябва да се допусне разпространението на африканската чума при други стада от източнобалканската порода", каза областният управител проф .Стефан Желев: "Няма унищожаване. Дезинфекция, ограничаване на достъпа, други мерки, но да запазим породата".

Стопаните на стада от източнобалканската порода алармират за проблеми при изграждането на временните терени, каза заместник-кметът на община Смядово Иван Кюркчиев: "За хората това е проблем, понеже загражденията, които имат, са не по-големи от една стая. Ако се затворят прасета на различна възраст, големите започват да изяждат малките. Вторият проблем, с който те се сблъскват, е да се изхранват с фураж, не по-рано от два месеца от добиването или с миналогодишен. Ако сега можем да се намесим със средства, с хора да им се помогне, за да се запази тази порода".

Предстоят срещи със собствениците на източнобалкански свине в община Смядово.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.