Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

С-400
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доставката на втората партида компоненти от руските противозенитни комплекси С-400 е била завършена днес на военновъздушната база „Мюртед“ край Анкара, съобщиха от турското военно министерство. По-рано стана ясно, че третата партида елементи на системата с далечен обсег на действие ще бъде доставена по море и ще включва 120 ракети от различен тип.

Доставката на втората партида части започна на 27 август - денят, в който турският президент Реджеп Ердоган се отправи на изненадващо посещение в Русия, където с руския си колега Владимир Путин обсъждаха ситуацията в Сирия и възможностите Анкара да закупи руски бойни самолети.

Доставката завършва само ден преди предстоящата утре в турската столица среща на държавните глави на Иран, Русия и Турция, посветена на Сирия.

Турция закупува от Русия 4 батареи от комплексите. Всяка една от тях се състои от 1 мобилен команден и радарен център и 8 установки с 4 пускови тръби за ракети всяка. До момента Турция е единствената друга страна, освен Китай, на която Москва се е съгласила да продаде комплексите С-400.

В Русия се провежда обучение на турски военен персонал за работа със системите и се очаква те да бъдат приведени в бойно дежурство през април догодина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

С-400

Турски военни се обучават в Русия за работа с С-400

Турското министерство на отбраната съобщи, че обучението на турски специалисти за работа с руските ракетни системи С-400 е започнало в Русия. В съобщение на ведомството се отбелязва, че персонал от командването на военновъздушните сили на..

публикувано на 04.09.19 в 14:01
Турският президент Реджеп Ердоган

Ердоган: Руските С-400 ще се използват от април 2020 г.

Президентът Реджеп Ердоган заяви днес, че Турция планира да започне използването на руските зенитни комплекси С-400 през април 2020 г. „Идната пролет… през април 2020 г. ще имаме възможност да започнем да използваме тази система“, каза той на..

публикувано на 26.07.19 в 12:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи. "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че,..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

"Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори".  Така Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или в тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа..

публикувано на 24.04.24 в 17:46
Имад Талхами

Имад Талхами: Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен

Импакт фирмите не са филантропия, а инвестиране в проекти, с голям социален или екологически ефект. В университета на Тел Авив се проведе среща на ръководители точно на такива сдружения, които запознаха студентите по икономика със сравнително..

публикувано на 24.04.24 в 17:45

Фантомът на операта – как един неразбран гений промени света

1909-та. Годината, в която френският журналист и автор Гастон Льору започва да издава в ежедневник, част по част, готическия криминален роман, с леки нотки на романс, "Фантомът на операта" .  История за обезобразен музикант, архитект и..

публикувано на 24.04.24 в 17:39