Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган, Путин и Рохани обсъдиха намирането на решение на конфликта в Сирия

| обновено на 16.09.19 в 21:32
Президентите на Иран Хасан Рохани (вляво), на Турция - Реджеп Ердоган (в средата) и на Русия Владимир Путин на среща в Анкара през април 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в турската столица Анкара се проведе петата среща на държавните глави на Иран, Русия и Турция. В рамките на т. нар. "формат от Астана" тримата президенти обсъдиха намирането на решение на конфликта в Сири и за начало на работа на комитет за подготовка на чернова на нова сирийска конституция колкото е възможно по-скоро. Акценти в разговорите беше и обстановката в северната провинция Идлиб, както и работата на комисията за подготовка на новата конституция на Сирия.

Преди началото на тристранната среща турският президент Реджеп Ердоган се срещна с иранския си колега Хасан Рухани, който пристигна в Анкара вчера вечерта. Проведе се и среща между военните министри на двете страни Хулуси Акар и ген. Амир Хатами. По-дълго от предвиденото, или около 90 минути, продължи срещата между Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин. Последва и среща между руската и турската делегации. Тристранната среща на лидерите започна след като стопанинът на Кремъл се срещна на четири очи и с иранския президент Рухани.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара няма да позволи създаване на терористична зона по протежение на турско-сирийската граница и добави, че неговата страна не е в състояние да понесе нова миграционна вълна. Той предложи и завръщане на 2 млн. сирийски бежанци в зоната за сигурност на изток от река Ефрат.

Акцент в разговорите беше обстановката в северната сирийска провинция Идлиб, която е последната област в Сирия, останала под контрола на въоръжените бунтовници, но през последните седмици сирийската армия отбеляза напредък и в този регион.

Руският президент Владимир Путин посочи, че Русия ще продължи да поддържа сирийската армия в операциите й срещу терористите в района на Идлиб, намирайки подкрепа по този въпрос от иранския президент Рохани.

Путин допълни, че е била постигната договорка за започване на регулярни експертни срещи с участието на представители на трите страни, на Сирия, на ООН и на други регионални страни в казахстанската столица Нур-султан  – новото име на Астана.

Според него съставът на конституционния комитет за Сирия е определен и трябва да започне оперативната му работа. В тази връзка Комитетът от 150 сирийци е натоварен със задачата да състави проект за новата сирийска конституция.

От своя страна иранският президент Хасан Рухони отбеляза, чеамериканското присъствие в Сирия е незаконно и американските сили трябва да напуснат региона колкото е възможно по-скоро.
Турският държавен глава акцентира, че трите страни са напълно съгласни за съхраняването на сирийското политическо единство, териториална цялост и намиране на политическо решение на конфликта. Това е в разрез с надеждите на сирийски кюрдски организации за степен на автономия или федерализиране на Сирия.

Реджеп Ердоган отбеляза, че срещата е била ползотворна от всяка гледна точка. Според него Анкара няма да позволи създаване на терористична зона по протежение на турско-сирийската граница. По думите на турския държавен глава Анкара, Москва и Техеран са подчертали неприемливостта на подкрепа за тероризма под претекст борба с групировката „Ислямска държава“.

В Анкара тримата президенти коментираха и атаките срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия,  за които отговорност поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници Хуси.

Хасан Рохани определи нападенията като проява на самозащита от народа на Йемен, който е обект на ежедневни саудитски бомбардировки срещу хусите. САЩ твърдят, че нападението всъщност е извършено от Иран.

Oт своя страна Владимир Путин предложи на Саудитска Арабия да купи руски ракетни комплекси, ако иска да е защитена от подобни удари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40

Нов обвиняем за терористичното нападение беше изправен пред съд в Москва

12-ти обвиняем по делото за терористичното нападение в московската зала "Крокус сити хол" беше изправен пред съд в Москва. Той остави в ареста таджикистанеца Джумахон Курбонов, който подобно на другите обвиняеми по случая ще остане задържан поне до 22 май.  Заседанието е било закрито, но ТАСС съобщава, че Курбонов е пребивавал и работил..

публикувано на 27.04.24 в 16:15

Олимпийският огън отпътува към Франция със 150-годишен кораб

Олимпийският огън отпътува по море от Гърция към Франция, след като снощи беше предаден в Атина от президента на Гръцкия олимпийски комитет на председателя на организационния комитет "Париж 2024". За първи път Олимпийският огън се пренася по море с кораб за Франция изпрати на пристанище Пирея историческия френски 120 годишен кораб "Белем". Това е..

публикувано на 27.04.24 в 16:10