Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли задължителния приемен ден за кметовете по места

Снимка: БТА

Парламентът отхвърли промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесени от депутатите от "Обединени патриоти", с които се определяше задължителен приемен ден за гражданите от кметовете по места.

Промяната трябваше да засили личната отговорност на кметовете в отношението им към гражданите. Според вносителите тя е продиктувана от наблюдаваното в ежедневната практика недобросъвестно поведение от страна на много кметове, които изолират гражданите, неглижират техните проблеми и не вземат под вниманието мнението и желанията на обществените групи и по никакъв начин не осъществяват контакт с тях.

Депутатът Славчо Атанасов предложи:

"Ами дайте да го избираме кметът да е една виртуална личност, да не прави предизборна кампания, да не ходи да се среща с граждани, а после да не иска да ги вижда. Той да изглежда много красиво по интернет, там фотошопът да работи добре. Да го направим мистър Свят или мис Свят, ако е жена, и той изобщо да няма контакт с гражданите. Дайте да го избираме по електронен път".

Николай Сираков от ГЕРБ заяви, че работата на кмета не може да се фиксира със закон:

"Това е наистина технически въпрос, който не би трябвало да бъде включен в закон".

И от БСП се обявиха против задължението и условието кметовете да имат приемен ден за гражданите. Никола Динков обясни защо:

"Това, което аз наблюдавам по места, е, че кметовете и администрацията са в постоянен контакт с хората".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска атака над Киев, архив.

Нова руска въздушна атака срещу Киев

Украйна съобщи за нова руска въздушна атака срещу Киев тази нощ. Президентът Володимир Зеленски настоя за ускоряване на доставките на военна помощ от съюзниците и определи създаването на буферна зона като цел на изненадващата украинска офанзива в руската Курска област. "Сега основната ни задача в отбранителните операции е да намалим..

публикувано на 19.08.24 в 08:11
Камала Харис

Камала Харис в Чикаго за конгреса на Демократическата партия

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис пристигна в Чикаго, където днес започва Националният конгрес на Демократическата партия. Събитието е определяно от медиите като ключов момент в нейната битка за влизане в Белия дом. По пътя за Чикаго Харис спря в решаващия щат за изхода от президентските избори – Пенсилвания, който Тръмп спечели..

публикувано на 19.08.24 в 08:01
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: По дела на трупчета започва работа, когато Пеевски се разсърди

Разбираме, че когато решат да работят, институциите могат да се организират много бързо. Това е повтарящ се модел и вече никой не се изненадва . Това каза в интервю за БНР журналистът Миролюба Бенатова относно дейността на прокуратурата и антикорупционната комисия по казуса "Румен Гайтански – Вълка" и ББР. Ще оставят ли в ареста Румен..

публикувано на 19.08.24 в 07:59

Oсвободиха собственика на бара в Халкидики и още трима, разследвани за стрелбата с българи

Българският собственик на бара в Халкидики и още трима души, които са разследвани във връзка с побоя и стрелбата в заведението, в която са намесени българи, бяха освободени, съобщи гръцката обществена телевизия ЕРТ.  Други четирима остават в ареста и се разследват за опит за убийство. Гръцката полиция не смята за случаен сериозният  инцидент,..

публикувано на 19.08.24 в 07:53

Ще оставят ли в ареста Румен Гайтански - Вълка?

Изтича 72-часовото задържане на бизнесмена Румен Гайтански, който в петък доброволно се предаде в Антикорупционната комисия във връзка с т.нар. афера "Българска банка за развитие".  Софийският градски съд трябва да разгледа мярката му за неотклонение по-късно днес. Той се разследва за присвояване на необезпечен кредит от 150 милиона лева..

публикувано на 19.08.24 в 07:42
Георги Кадиев

Георги Кадиев за казуса "ББР": Дизайнът на парите е направен така, че да бъдат откраднати

Този заем не е единствен. По-големият въпрос е има ли смисъл в съществуването на Българската банка за развитие по начина, по който е направена. Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, във връзка с разследването срещу Румен Гайтански, по прякор Вълка, за кредит от ББР, отпуснат в периода, в който начело на..

публикувано на 19.08.24 в 07:40
Горица Грънчарова–Кожарева

Обратно броене: Обявяват състава на новото служебно правителство

Имената на новите служебни министри ще бъдат обявени до броени часове.   Горица Грънчарова- Кожарева ще върне днес на президента Румен Радев папката с предложените от нея 19 кандидати за постовете в изпълнителната власт. След това държавният глава трябва да издаде указ за назначаването на служебното правителство и да насрочи предсрочния..

публикувано на 19.08.24 в 07:15