Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха Асад в използване на химическо оръжие

Майк Помпейо

САЩ обвиниха силите на сирийския президент Башар Асад в използване химически оръжия през май, заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо, предаде Ройтерс.

„САЩ са заключили, че режимът на Асад е използвал хлор“, каза Помпейо пред репортери и се закани, че ще има отговор на тази атака.

По-рано Вашингтон е заявявал, че има такива подозрения за атака през май по време на офанзивата за Идлиб, но чака допълнителна информация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нов екип на ОЗХО ще разследва използването на забранени бойни вещества в Сирия

Нов екип, съставен от Организацията за забрана на химическите оръжия(ОЗХО), ще преценява кой е виновен за използването на забранени бойни вещества в Сирия, като проучи девет предполагаеми нападения с използването на такива вещества по време на..

публикувано на 11.07.19 в 01:10

Западни държави подозират, че Сирия укрива химически оръжия

Западни държави предупредиха днес, че Сирия може би нарушава забраната за химически оръжия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Сабине Ньолке, постоянна представителка на Канада в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), заяви днес, че има..

публикувано на 09.07.19 в 22:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава съдбата на ръководителите на ЦГМ, "Метрополитен" и "Топлофикация"

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението..

публикувано на 11.07.24 в 08:18
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

Бдение за празника на чудотворната икона на света Богородица Троеручица в Троянски манастир

Братството на Троянския манастир "Успение Богородично" организира тази нощ бдение по повод 12 юли, празник на чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в светата обител. Бдението, което братството на..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на..

публикувано на 11.07.24 в 07:52
Бойко Василев

Бойко Василев: Урокът от войната в Босна не е научен

Урокът от войната в Босна не е научен. Никога не учим тези уроци.  Това заяви пред БНР журналистът Бойко Василев, който се връща от Босна с нов документален материал. Светът почита жертвите на геноцида в Сребреница "Връщам се от..

публикувано на 11.07.24 в 07:52

Дискусия на тема "Избори, медии и социални мрежи" в СЕМ

Съветът за електронни медии организира дискусия на тема "Избори, медии и социални мрежи. Тенденции в потреблението на медийно съдържание – доверие и дезинформация". На форума ще бъде представен детайлно докладът от фокусираното наблюдение на..

публикувано на 11.07.24 в 07:49
Погребална церемония за 30 новоидентифицирани жертви в Мемориалния център  Поточари в Сребреница, 11 юли 2023 г.

Светът почита жертвите на геноцида в Сребреница

Днес се навършат 29 години от влизането на босненски сръбски части под командването на генерал Ратко Младич в мюсюлманския анклав Сребреница, при което са избити над 8 хиляди мюсюлмани - мъже и момчета. В края на май Общото събрание на ООН обяви..

публикувано на 11.07.24 в 07:40

Румъния и Украйна подписват двустранно споразумение за сигурност

Увеличава се броят на подписаните от Украйна пактове за сигурност с нейните съюзници. Тези споразумения вече са 22. Днес се очаква Румъния да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, съобщи във Вашингтон румънският президент Клаус..

публикувано на 11.07.24 в 07:29