Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Бензинът и дизелът няма да поскъпват поне до нова година“, информира „24 часа“. Уверението идва от Петролната и газова асоциация. От асоциацията настояват съдът да отмени изписването на доставните цени на горивата върху касовите бележки.

„Търговци надуват цената на свинското месо“, информира „Труд“. На световните борси цената е намаляла до долар и 44 цента за килограм на едро, а у нас свинското месо поскъпва до 8 лева и 50 стотинки. Специалисти обясняват този факт, че у нас се внася поевтиняло месо и се реализират бързи печалби.

„Фалитът на „Томас Кук“ беше предизвестен от три години, казва в интервю за „Стандарт“ Бранимир Ботев, бивш заместник-министър на туризма. Според него министър Николина Ангелкова е знаела, но е мълчала и не е предупредила бранша. Ботев прогнозира тежки удари за летища, хотелиери, строители и представители на хранително-вкусовата промишленост.

„Кабинетът е лъгал цели пет месеца медицинските сестри за заплатите им“ е водещото заглавие на „Сега“. Министърът на здравеопазването се оплете как обещаните 50 милиона лева са намалени на шест милиона. Вестникът коментира, че не е станало ясно защо чак сега разбираме за този проблем. „Сега“ помества и разследване на тема „Как здравното министерство загуби войната за метадоновата програма в столичния квартал „Младост“.

„Излъгаха сестрите за увеличените заплати“ е водещо заглавие и на „Дума“.

„Расте броят на жертвите на психопати в семейството“, предупреждава в интервю за „Труд“ клиничният психолог Адриан Аврамов. „Най-честата причина за отключване на зачестилите напоследък паник атаки при много хора е самотата“, подчертава той. Нараства и броят на зависимите от алкохол и други вещества възрастни и деца, информира още психологът Адриан Аврамов.

В навечерието на есенно-зимните заболявания д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, предупреждава в интервю за „Монитор“, че есенните вируси ще ни мъчат от три до пет дни. Те са съпроводени с хрема, болки в гърлото, може да са без температура. В края на октомври се очакват безплатните ваксини против грип за възрастните хора.

След като Съединените щати наложиха мита на различни европейски стоки, потърпевши са и българското мляко и сирене, пише „Телеграф“. От 18 октомври родните продукти ще бъдат облагани с 25 на сто мито. От Брюксел готвят ответни санкции.

Агенцията по храните е разкрила, че най-много са лъгали за прасета в задния двор стопани от Кюстендилско, пише „Монитор“. На стопаните са дадени близо девет милиона лева компенсации, отчитат ветеринарните чиновници.

„Палмовото масло уби родното мляко“, пише „Земя“. Мандрите продължават да бълват фалшиви млечни продукти.

Комисията за енергийно и водно регулиране започва проверки на енергодружествата за  подготовката им за зимния отоплителен сезон, съобщава „24 часа“. Ще се проверява също състоянието на съоръженията, казват от енергийния регулатор. Ще се проверява и как дружествата са подобрили дейността си след жалби на потребители от ниското качество на електроенергията.

В интервю за „Стандарт“ генералният директор на Българското национално радио Светослав Костов заявява: „Винаги съм бил против разделението в БНР“. Според него хора извън медията искат дестабилизация, за да прикрият нечисти сделки. Все още е рано да се кажат резултатите от назначените от прокуратурата, СЕМ и парламентарната медийна комисия проверки, става ясно от интервюто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Авиобаза Граф Игнатиево

Откриват нова писта на авиобаза "Граф Игнатиево"

С церемония военната авиобаза до Граф Игнатиево ще открие новата писта. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев.   На новата писта освен изтребителите Ф-16, вече ще може да кацат и едни от..

публикувано на 15.07.24 в 07:30

Байдън призова американците да охладят страстите след опита за покушение на Тръмп

В обръщение от Овалния кабинет американският президент Джо Байдън осъди опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който днес се очаква официално да бъде обявен официално за кандидат на републиканците за президентската надпревара наесен. В продължилото 6 минути изявление Джо Байдън призова американците да "намалят температурата" на..

публикувано на 15.07.24 в 07:26

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за овладяване пожари. Оранжев е индексът единствено в по-високите части на планините...

публикувано на 15.07.24 в 07:18

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 07:13
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22