Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев след среща с Борисов: Няма да подам оставка заради проблема с медсестрите

| обновено на 04.10.19 в 17:22
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че не смята да подава оставка заради проблема със заплатите на медицинските сестри и на фона на продължаващите протести, включително следващият, който е насрочен за понеделник-

Ананиев за пореден път обясни, че с отпуснатите от правителството средства и с парите от резерва на Здравната каса е дадена възможност заплатите на специалистите по здравни грижи да се увеличават чрез финансиране на обем дейности. За следващата година е предвиден значително по-висок финансов ресурс за болнична помощ, който ще гарантира ръст на заплатите, увери министърът.

„Този ресурс няма да мине през обем дейност, а ще премине през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения. Този ресурс е достатъчен. Оттам нататък все пак трябва да оставим решението на директорите и на управителните тела на болниците. Не мога да кажа на всичките тях да дадат 950 лева - и на тези в интензивното отделение, и на тези, които са в кабинет, така че ресурсът е налице. Въпрос на управление и на мениджмънт“, каза Ананиев.

„Поне 950 лв. заплата за медсестра с увеличението“

Управителят на Националната здравна каса Дечо Дечев пък обясни, че с разблокирания преди няколко месеца резерв от Касата от 50 милиона лева са увеличени цените на 127 клинични пътеки от 10 до 30 процента.

Според Дечев това би трябвало и сега да гарантира стартова заплата на медицинска сестра от 950 лева.

„Образно казано, събрани всички основни сестрински заплати, към тях прибавени тези 50 милиона лева допълнителен приход на болниците, гарантират при всички условия средна основна заплата на медсестра не по-малко от 950 лева. Това как се получава в отделните болници, вече е въпрос на управление на болницата.

Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева, заяви по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той уточни, че искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено:

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“.

Министърът на здравеопазването поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ, и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

Декларация на БСП

В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова определи казаното от министъра на здравеопазването като оправдание и попита премиера Борисов: „Господин Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазването, а на Министерски съвет“.

Министър Ананиев отговори: „Министър-председателят на Република България господин Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати“.

Искането на здравните работници за две минимални работни заплати ще бъде внесено като предложение от левицата при разглеждането на бюджета за  2020-а година.

Нов протест в понеделник 

В понеделник синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на съсловните организации излизат на митинг-шествие в столицата. 

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските  950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Без подкрепа от Националното сдружение на общинските болници

Националното сдружение на общинските болници няма да подкрепи протеста на медицинските сестри на 7 октомври. Това решиха днес управителите на лечебните заведения на заседание в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. „Невъзможно е да увеличим заплатите, както е записано в колективния трудов договор“, посочи председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев.

„Сдружение на общинските болници взе единодушно решение, че не подкрепяме протеста, защото той не решава проблемите, а той създава нови такива. Този протест се организира от хората, които запалиха искрата. Това беше декември месец, когато бяхме категорично против подписване на това КТД, защото беше неизпълнимо. Не можеш с  нереалистичните цифри да боравиш и да искаш неща, които също са нереалистични. Нямаше как вдигнем и сега не можем да ги вдигнем тези суми, които искат“, каза той. 

От Националното сдружение на общинските болници приеха декларация, в която настояват Здравната каса да изплати на лечебните заведение заработените над 4 милиона лева от надлимитна дейност.

Много от болниците вече съдят Здравната каса за плащанията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе. Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и невриуриргията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните доклади..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96% загуба на питейната вода за селото.  Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX век...

публикувано на 26.04.24 в 16:17