Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Дамянова: Очаква се през 2021 г. учителската заплата да е 1750 лв.

Милена Дамянова
Снимка: БГНЕС

През тази година за пръв път средната брутна учителска заплата изпреварва средната за страната като има региони, в които достига 1500 лева, а през 2021 година се очаква тя да бъде близо 1750 лева. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна от името на ГЕРБ Милена Дамянова, председател на комисията по образование.

„Подобен ръст е безпрецедентен за държавния бюджет. Възнаграждението обаче е само една от мерките, които предприемаме за подкрепа на учителите в България. От 2009-а година инвестираме над 65 милиона лева за квалификация. От 2019-а година стартира нова национална програма „Мотивирани учители“ с общ бюджет 1 милион и 700 хиляди лева“, каза Дамянова.

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е архивна

Рязка промяна на времето в Гърция - дъждове, градушки и наводнения

Рязка промяна на времето започна в Гърция от северните части на страната. Обилните дъждове вече предизвикаха наводнения.  Същевременно остава предупреждението за опасност от пожари. Промяната на времето започна тази нощ. Силни дъждове с градушка наводниха улиците на градовете Янина, Козани, Верия и Солун. Има наводнени приземни етажи,..

публикувано на 19.08.24 в 10:09

Отмениха редица влакове, други закъсняват

За поредица отменени и закъснели влакове съобщиха на своята интернет страница от Български държавни железници. Някои крайградски пътнически влакове се отменят поради липса на подвижен състав. Пътниците ще бъдат превозени с автобус. В участъка Враца - Мездра пък има технически проблеми и влаковете се отменят за по-късни часове. Има..

публикувано на 19.08.24 в 09:57

Маскиран уби с нож 11-годишно момче в Испания

В Испания властите продължават да издирват мъж, намушкал смъртоносно 11-годишно момче. Детето е било нападнато от маскиран мъж, докато играело на футболно игрище в Мосехон - малък град, южно от Мадрид. Кметството обяви тридневен траур. Нападателят се е появил внезапно на игрището, след което е намушкал момчето с остър предмет. До..

публикувано на 19.08.24 в 09:10
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

В опит за спиране на огъня в Газа: Блинкън пристигна в Тел Авив

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив, за да се засили дипломатическият натиск за споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа следващата седмица. Той ще се срещне с висши представители на Израел, сред които премиерът Бенямин Нетаняху, президентът Ицхак Херцог и министърът на отбраната Йоав Галант. Във..

публикувано на 19.08.24 в 09:03
Тимур Халилов

Тимур Халилов: Моделът "Пеевски" трябва да приключи - както за ДПС, така и за България

"Този модел трябва да бъде приключен. Както ДПС трябва да се развива без Пеевски, така и България трябва да се развива без Пеевски ." Това каза пред БНР Тимур Халилов, независим народен представител от групата на ДПС, която е под ръководството на единия съпредседател на партията - Джевдет Чакъров. " ДПС е едно , създадено е от Ахмед..

публикувано на 19.08.24 в 09:02

Австрия се бори със сериозни наводнения

Алпийските райони на Австрия са засегнати от проливни дъждове, на места жителите на Виена останаха без вода. Нарушен беше графикът на железопътния транспорт.  Потоци от кална вода пометоха автомобили в ски курорта Санкт Антон в Западна Австрия, а жителка на виенския окръг Дьоблинг е била завлечена под автобус от прииждащата вода.   Виенската..

публикувано на 19.08.24 в 08:56

Великобритания задейства спешен план за справяне с пренаселеността в затворите

Очаква се във Великобритания днес да бъде задействан спешен план за справяне с пренаселеността в британските затвори на фона на все повечето издавани присъди на участници в неотдавнашните безредици. Операция с кодовото название "Ранна зора" е дългогодишен план, който позволява обвиняемите, чакащи явяване в съда, да бъдат държани в полицейски..

публикувано на 19.08.24 в 08:48