Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

Очаквания за развитие на ситуацията в Северна Сирия коментират руски издания. Според Москва за уреждане на ситуацията в Северна Сирия би спомогнало подобряване на диалога между властите в Дамаск и сирийските кюрди. Това заявява в интервю за „Известия“ заместник външният министър на Русия Сергей Вершинин.

Турция умело държи света в напрежение. Всички чакат кога ще започне войсковата операция „Извор на мира“ в Северна Сирия, източно от Ефрат, пише „Росийская газета“. Анкара смята да създаде там „зона за сигурност“, широка от 4 до 30 км и дълга няколкостотин километра. Очаква се тя да раздели турските от сирийските кюрди, отдалечавайки от турската граница заплахата, която представляват кюрдските Сили за защита на народа (СЗН). В прочистената зона се предвижда да бъдат изселени над 2 милиона от общо 3,6 милиона сирийски бежанци на турска територия, напомня вестникът.

Турските бомбардировки над кюрдските позиции в Северна Сирия и обявената готовност за сухопътна операция станаха възможни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон вече няма никакви ангажименти към кюрдите и заповяда да бъде изтеглен от Сирия американският контингент, уточнява „Комерсант“.

„Подготовките са завършени“, „Обратно броене“, „Операцията е въпрос на часове“, „Високо напрежение“ - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин по повод очакваната военна офанзива на Турция в Североизточна Сирия.

Вестник „Йени шафак“ посочва, че са набелязани целите, които ще бъдат поразени при операцията - бази, щабове, тренировъчни полигони и оръжейни складове на кюрдските бунтовници. Според оценки условията на терена и климатът на изток от Ефрат в Сирия осигуряват предимство за турските военни.

„Йени акит“ пише за „пълна подкрепа“ за операция „Извор на мира“ от всички турски партии с изключение на прокюрдската Демократична партия на народите.

„Турските войници чакат с пръст на спусъка третата операция“ в Сирия, посочва и в. „Милят“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането.

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко автобуса..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00