Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Турската военна операция в Сирия може да доведе до хуманитарна катастрофа в района

| обновено на 14.10.19 в 20:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската военна операция в Североизточна Сирия може да доведе до хуманитарна катастрофа в района и до освобождаването на опасни терористи, предупредиха от руското министерство на отбраната.

В комюнике на руския Център за помиряване на враждуващите страни се съобщава, че кюрдските сили контролират седем затвора с привърженици на Ислямска държава и поне осем бежански лагера, където са настанени включително жените и децата на екстремистите. Според данни на ООН става дума за общо 120 000 души от 36 държави.

"В настоящия момент възниква сериозна заплаха много от бежанците в лагерите да умрат от глад и епидемии, а терористите от Ислямска държава  да се окажат на свобода", пише в комюникето на руското министерство на отбраната. "Въпросите за спасяването на бежанците и на мирното население изискват неотложно решение. Възможното излизане на свобода на терористите може да провокира рязко влошаване на обстановката в целия Близкоизточен регион“, се посочва още в документа.

От руското военно ведомство призовават всички ангажирани с решаването на сирийската криза страни да не допускат такъв сценарий.

Русия предупреди още Турция, че мащабът и интензивността на военната операция срещу сирийските кюрди трябва да бъдат премерени според ситуацията.

Най-важното за Москва е бойните действия не бива да не навредят на усилията за политическо решение на кризата в Сирия, заяви сътрудникът на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков.

Обстановката в Сирия е в дневния ред на днешните разговори в Рияд на руския президент Владимир Путин със саудитския крал Салман и с престолонаследника Мохамед бин Салман. В телевизионно интервю в навечерието на посещението си Путин заяви, че Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранното военно присъствие.

"Ако бъдещото легитимно ръководство на Сирия каже, че повече не се нуждае от присъствието на руските въоръжени сили, това се отнася също така и за Руската федерация", посочи г-н Путин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири. Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин Прокурор Николова съобщи, че са започнали..

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки. Регионалната инспекция по околната среда и..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов в интервю пред БНР. „В предната кампания ние се занимавахме с това да..

публикувано на 28.07.24 в 14:30
Италианският министър-председател Джорджа Мелони (вдясно), заедно с дъщеря си Джиневра, на летището в Пекин, където е посрещната от местни служители, 27 юли 2024 г.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони на официално посещение в Китай

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е на официално посещение в Китай. Днес тя разговаря с китайския си колега Ли Цян. Агенция ANSA цитира Мелони, която п реди разговорите заяви, че е много  щастлива за тази първа официална визита, предшествана от срещи на високо ниво на различни министри, като израз на желанието за започване на нова фаза за..

публикувано на 28.07.24 в 14:07