Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган с остра закана към кюрдите в Сирия

| обновено на 19.10.19 в 18:55
Снимка: haberler.com

Ново предупреждение, че, ако кюрдските въоръжени формирования не се изтеглят в рамките на 120 часа от зоната за сигурност в Северна Сирия, турската операция ще продължи, отправи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той допълни, че при разговора си с Владимир Путин в Сочи ще обсъжда разполагането на сирийските правителствени части в Северна Сирия.

В началото на речта си в централноанадолската провинция Кайсери турският президент отдаде чест. През изминалите дни редица турски спортисти отдаваха военния поздрав, което стана причина за множество спортни разследвания и наказания, тъй като спортът трябва да бъде деполитизиран.

Той отново оправи предупреждение, че Турция ще продължи операцията, ако постигнатата договореност с американския вицепрезидент Майк Пенс не бъде спазена:

„Споразумяхме се за 120 часа. Днес е вторият ден. През нощта във вторник срокът изтича. Ако има изтегляне, има. Ако няма, в минутата, в която изтече 120-ят час, продължавайки оттам, откъдето спряхме, ще продължим да смачкваме главите на терористите“.

Ситуацията в Северна Сирия ще бъде и основната тема на срещата между Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин на 22 октомври. Москва предава съобщенията между Анкара и Дамаск по отношение на движението на войските на двете страни. В петък Ердоган предупреди, че ако сирийската армия предприеме „погрешни ходове“, Турция ще отговори. По-рано обаче турският лидер заяви, че влизането на частите на Дамаск в градове в Северна Сирия не го тревожи.

Междувременно по-рано днес турското министерство на отбраната съобщи, че в последните 36 часа е регистрирало 14 нарушения на прекратяването на огъня от страна на кюрдските сили. От своя страна те обвиниха Анкара, че е бомбардирала обекти в Рас ал Айн, а участващите в турската военна операция сирийски бунтовници - в нападение срещу болницата в града.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Рас ал Айн

Ердоган заплаши да поднови операцията в Сирия

Ако Съединените щати не удържат думата си, след 120 часа Турция ще продължи военната си операция в Северна Сирия „още по-решително“, предупреди турският президент Реджеп Ердоган в реч в Истанбул.  В 5-дневния срок за изтегляне на кюрдските..

обновено на 18.10.19 в 15:36
Среща на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс и на двете държавни делегации.

Ердоган и Майк Пенс обсъдиха военната операция в Сирия

Завърши срещата на четири очи между турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс и на двете делегации. Разговорът на двамата държавници в Анкара продължи около 1:40 часа. Двете страни започнаха срещата с коренно..

публикувано на 17.10.19 в 19:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент:..

публикувано на 16.07.24 в 19:26

Ловешкото село Дренов е на режим, пускат водата само по два часа на ден

В ловешкото село Дренов е въведен режим на водата, а местни жители се оплакаха, че проблемът с безводието е от години, и то не само през летните месеци. Въведеният режим е от вчера, вода от чешмите тече само по два-три часа сутрин...

публикувано на 16.07.24 в 19:17
Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от ЕНП

На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП

Евродепутатите избраха 11 от общо 14 заместници на председателката на Европарламента Роберта Мецола още на първи тур.  Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от Европейската народна партия - 604 при необходимо абсолютно мнозинство от 333...

публикувано на 16.07.24 в 19:08

Буря със силен дъжд в Плевен

В Плевенско продължава бурята със силен дъжд. Все още обаче тя не е достигнала до местата с пожари в областта.  Няма бедстващи хора към момента.  Бурята връхлетя града след 18.00 часа. Няма данни за паднала градушка. За ситуацията следи и..

публикувано на 16.07.24 в 19:02

Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8

Цялото свищовско село Ореш се включи в гасенето на пожара, който от покрайнините на населеното място влезе вътре. Изгорели са две къщи, засегнати са още 7-8. Пожарът в селото вече е овладян. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и..

публикувано на 16.07.24 в 19:01