Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

"В неделя спим с час повече, после избираме кметове", напомня "24 часа". В София и в Бургас употребата на алкохол не е забранена в изборния ден, но в Пловдив, Варна и Стара Загора има заповед да не се продават, сервират и да не се употребяват спиртни напитки на 27 октомври.

"Труд" предупреждава от първа страница за онлайн продажба на лъжливо хапче против високо кръвно налягане. От дирекция "Борба с организираната престъпност" са по следите на измамата. Проверка на екип на вестника установява, че предлаганият медикамент ReCardio не е в базата данни на Агенцията по безопабсност на храните.

Заради чумата по свинете ядем по.малко колбаси, информира "Монитор". Цените са повишени с 40 на сто заради дефицит на суровини. От асоциацията на месопреработвателите уверяват, че до края на годината цените ще останат на това равнище.

Три четвърти от електроенергията , потребявана от домакинствата в Европейския съюз, е за отопление или за разхлаждане, пише "Сега". В днешния си брой изданието предлага няколко начина как да имаме по-малки сметки за консумиран ток и вода у дома. Например бойлерът трябва да загрява водата до не повече от 60 градуса, а прозорците ни да са с двойни стъкла.

"Плодолечението е полезно за цялата нация", заявява в "Труд" д-р Румяна Йорданова от град Попово. Спазвайки програмата за хранене с плодове, мед и чай, тя е отслабнала с над 20 килограма от началото на годината и е преодоляла няколко хронични болести. Нито веднъж не е имала остро респираторно заболяване въпреки работата й като педиатър.

На какво се дължи разривът между генерациите и защо съвременните деца не са като нас, пита "Монитор". Вестникът предлага съвети какво да правим като родители, за да преодолеем различията в поколенията. Специалистите подчертават, че трябва много да се работи, за да се промени или възпита мисленето у детето.

Камарата на строителите отличи най-добрите компании в навечерието на днешния Димитровден, професионален празник на строителите, пише "24 часа". За първи път беше връчена награда за цялостен принос, за инвеститор в човешки капитал и за най-динамично развиваща се компания. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, гост на тържеството, през 2020 година пред бранша най-голямото предизвикателство ще са ВиК проектите, ще се работи по близо 800 км водопроводна мрежа в страната.

След Димитровден е циганското лято. Тази година, след днешния празник, ще има три-четири топли дни, прогнозират синоптици, цитирани от "Телеграф". Краят на високите температури идва в средата на следващата седмица, в четвъртък се очакват първите валежи от сняг по високите места.

"Мегалитът над Бузовград е българският Стоунхендж", пише "Сега". Светилището е скулптура от камъни, подредена седемнайсет века преди Христа. Слънчевите лъчи преминават през процепа на мегалита и се отразяват в отсрещната скала в деня на лятното слънцестоене, разказва пътеписът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защига на населението" комисар Светлин Георгиев. Ще се правят пътища за достъп до..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са динамични, но еднопосочно динамични и то в полза на ДПС ", категоричен бе той. "Трябва да се постараем..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58