Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата разследвала руски дипломат за шпионаж

| обновено на 28.10.19 в 21:14
Снимка: Посолство на РФ

Специализираната прокуратурата работи по сигнал, че на територията на страната чужд гражданин е събирал информация, която представлява държавна тайна. Тя е била предоставяна на друга държава. 

Сигналът е подаден от ДАНС, а за чуждия гражданин е установено, че е служител в посолството на Руската федерация у нас.

С получаване на сигнала е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката. От съобщението на спецпрокуратурата става ясно, че чувствителната информация е събирана в продължение на година - от септември 2018 г.

Гражданин на Руската федерация осъществявал разузнавателна дейност, като провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската федерация в София.

Тъй като по силата на Виенската конвенция се ползва с имунитет, наказателното производство е спряно и до повдигане на обвинение не се е стигнало, а на 25 октомври т.г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

От министерството на външните работи заявиха за „Хоризонт“,  че министър Екатерина Захариева е разговаряла с руския посланик. По информация на МВнР въпросният служител вече е напуснал страната.

На запитване на „Хоризонт“ относно действията на руския дипломат и дали въпросното лице вече е напуснало територията на България, от посолството на Русия в София заявиха, че се въздържат от коментар.

Реакцията в Русия

Като цяло руските медии се ограничават с официалното съобщение на прокуратурата и с информацията от българското МВнР, че заподозреният в шпионаж дипломат вече е напуснал територията на България.

Радио „Спутник“ цитира мнението на първия заместник на комисията по международни въпроси в Държавната дума Дмитрий Новиков. Според него България е подвластна на тенденциите, догмацията и митологиите, които се формират в момента  в Европа. Затова според него българските власти се склонни да проявяват в това отношение някаква общоевропейска солидарност. Тази солидарност се изразява в подкрепата на икономическите санкции и с политико-дипломатически мерки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Николай Малинов, председател на движение

Арести и разпити на членове на движение „Русофили“ по разследване за шпионаж на Специализираната прокуратура

Арести и разпити на членове на движение „Русофили“ по разследване за шпионаж на Специализираната прокуратура. За това разследване медиите научиха от съпругата на бившия депутат и главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов, който беше един от..

обновено на 09.09.19 в 19:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като..

публикувано на 13.07.24 в 11:20

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои..

публикувано на 13.07.24 в 10:30
Виктор Орбан

Даниел Хегедюш: Орбан се подиграва на Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече към края на втората седмица на ротационното си председателство на Европейския съюз под мотото "Make Europe Great Again", или съкратено MEGA. Също като MAGA на Доналд Тръмп в Америка. През тези две седмици..

публикувано на 13.07.24 в 10:00