Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

АИКБ започва проект за намаляване на сивата икономика

| обновено на 01.11.19 в 16:38
Снимка: БГНЕС

Недекларираната заетост е половината от дела на сивата икономика у нас и е най-устойчивата форма на сивия сектор, показват изследвания на Асоциацията на индустриалния капитал в България. През годините най-честите ѝ проявления се преместват от работата без трудов договор към нерегламентираните плащания „в плик“. Работодателската организация ща работи по проект с мерки за ограничаване на тези практики.

Вече 10 години работодателската организация работи за ограничаване на сивата икономика у нас, като за този период тя е намаляла с повече от 10 на сто. Това показват и контролните органите.

Румяна Михайлова от Инспекцията по труда заяви: „Непълно работно време, продължителността на работното време и строителството, и хотелите, и ресторантьорството, и търговия на дребно, и селското стопанство, които продължават да бъдат най-ярките носители на нарушения, изглеждат в сравнение с преди 5-10 г. далеч по-добре“.

Настоящият проект цели да разработи мерки, насочени основно към недекларираната заетост, казва председателят на АИКБ Васил Велев.

„Оценката за сивия сектор е от порядъка на 20-21 процента. Най-масови са тези проявления именно в сферата на пазара на труда и недекларираната заетост. А при работници и служители усещането е, че тези сиви практики в пазара на труда са с още по-голям размер, още по-масово проявление“, посочи той.

Проектът се финансира с 2 млн. лева, голямата част от които – европейски средства.

Борбата с недекларирания труд и неформалната икономика са сред приоритетите на ОП „Развитие на човешките ресурси“, по която ще се изпълнява проекта, но също така са и част от препоръките на ЕК, отправени към България.

Одобрените по програмата средства ще послужат за финансиране на специални изследвания и анализи на проявленията на сивата икономика.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обединени патриоти оттеглиха предложението за промени в Закона за партиите

Обединени патриоти оттеглиха предложението си за промени в Закона за политическите партии, с което искаха максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно. Предложение на патриотите беше да се сложат и лимити на субсидията в размер на 6 милиона лева - два пъти размера на допустимото финансиране за..

обновено на 03.06.20 в 10:25

Фонд "Обединени срещу Covid-19" помогна на 700 000 души

Фонд "Обединени срещу Covid-19" помогна на 700 000 души в нужда по време на пандемията, съобщи за "Хоризонт" ръководителят на Български дарителски форум Красимира Величкова. Фондът, който обединява няколко организации, е събрал над 1 милион лева, с които са осъществени проекти в 300 населени места.   "Обединени срещу Covid-19" бе създаден..

обновено на 03.06.20 в 09:59
Снимката е илюстративна

Задължителна ОВОС за всички инсталации за горене на отпадъци

Всички инсталации, изгарящи отпадъци, ще преминават през процедурата по задължителна оценка за въздействие върху околната среда. Това приеха окончателно депутатите с промените на Закона за опазване на околната среда. Инвеститорите се задължават да правят детайлен анализ на потенциалните въздействия. Депутатите приеха на второ..

публикувано на 03.06.20 в 09:56

Акценти от чуждестранния печат

Безредиците и насилието в САЩ, които продължават повече от седмица след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в град Минеаполис, остават централна коментарна тема в чуждестранния печат. Лондонският " Гардиън " отбелязва в заглавие на аналитичен материал, че борбата с расизма, убил Джордж Флойд, изисква нещо повече от..

публикувано на 03.06.20 в 09:48

“Булгаргаз“ изпрати споразуменията за възстановяване на сумите за природен газ

„Булгаргаз“ е изпратила на своите клиенти проекти на споразумения, съдържащи изчислените суми за възстановяване по Договорите за доставка на природен газ за периода от август миналата до март тази година. От газовата ни компания съобщават, че са готови да възстановят парите на своите клиенти, веднага след сключването на споразуменията, без..

публикувано на 03.06.20 в 09:40
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Различни проблеми създадоха „перфектната буря“ в САЩ

„ Нещата се насложиха . Имаше брутално видео с Джордж Флойд, коронавирусът, карантината, 40 млн. безработни, общото настроение на несигурност и обърканост – всичко това в един момент се събра в „перфектната буря“. Това коментира пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, по повод напрежението в САЩ, предизвикано от..

публикувано на 03.06.20 в 09:29

Зрелостниците се явяват на втората задължителна матура

Днес e втората задължителна матура за 12-класниците, която е по свободноизбираем предмет. Заявления за явяване са подали над 37 000 ученици. И тази година най-много от тях - близо 12 000 - са избрали   английския език за своя втори задължителен изпит, а най-малко - 69 – италиански. И   втората матура ще протече при стриктни мерки..

обновено на 03.06.20 в 09:19