Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се провежда втори тур на изборите за местна власт

| обновено на 03.11.19 в 13:30
Автор:
Снимка: БГНЕС

Започна гласуването на втория тур на местните избори в населените места, в които миналата неделя не бяха избрани кметове. Право на глас на местните избори имат 6 227 901 души.

Насрочени са избори в 105 общини и 441 кметства в страната, както и в 31 района в София, Пловдив и Варна. Изборният ден ще приключи в 20:00 часа. Ако към този час пред секциите има чакащи, те ще гласуват, но не по късно от 21.00 часа.

Балотажите в страната

В София се гласува за кмет на града, за 22 столични района и за 8 кметства.

В Пловдив на балотаж ще се избира, както кмет на общината, така и кметове в пет от шестте района. От 17-те общини на областта, в 11 се провежда втори тур. В 36 села също ще избират кмет на балотаж.

Във Варна ще се проведе балотаж за кмет, както и за кметове на четири от районите – „Одесос„, “Приморски“, “Младост“ и “Аспарухово“. Избирателите в морската столица са 283 444 души.

Във Варненска област ще има балотажи в общините Провадия и Бяла. Секциите там са 78, а избирателите 43 862. Балотажи има и в кметствата – Тополи и Звездица. Секциите са 403, две са мобилните за хора с увреждания – в кметство Тополи и в район “Приморски“. 

В Русе броят на избирателите се увеличи за една седмица с 23-ма и това са младежите, които тези дни навършиха пълнолетие, като в днешния ден трима са рождениците. Така близо 141 500 граждани с право на глас ще изберат бъдещия кмет на Русе. Балотажи се провеждат и във Ветово и Две могили.

Председателят на ОИК Русе Николай Братованов обърна специално внимание на протоколите за този избор:

“Ще ползваме старите протоколи, като общинската администрация задрасква всички други участници. Надявам се това да не доведе до объркване в секционните избирателни комисии. Тъй като все пак участниците са двама, бюлетината ще е пак с двамата участника и не подкрепям никого“.

В Пазарджик избор за кмет се провежда в 151 секции. До този момент няма сигнали за нарушения на Изборния кодекс, както и в деня за размисъл. Проблемът с непълния състав на секционните комисии се повтаря и на балотажа, каза председателят на Общинската избирателна комисия Георги Добрев:

“Отново замени, хората се отказват, поради каква причина – нямам представа. Ще гледаме да направим всичко възможно, за да открием изборния ден нормално. Препоръчвам на избирателите днес да бъдат по-спокойни, да не се подвеждат по агитации. Всеки, който има право на глас, да излезе и да гласува“.

Избори се провеждат в общините Брацигово, Белово, Пещера, Ракитово и Стрелча и в още 22 населени места.

В Ямболска област втори тур за избор на кметове се провежда в общините Ямбол и Тунджа. Жителите на 10 села в областта отново избират и кметове на населените си места. Изборният ден навсякъде е започнал нормално, наложила се е подмяна на членове на секционни комисии на единични места, съобщават от общинските избирателни комисии. Над 300 служители на МВР са ангажирани в охраната за обезпечаването на реда и безопасността на движение в областта, информират от полицията. Право на глас в областния град имат 63 768 души.

В спокойна обстановка започна балотажът в Перник всички 142 секции на територията на общината са отворени. В седмицата между двата тура бяха направени частични промени в състава на някои от секционните избирателни комисии. Смяна на членове на комисии има включително и днес, съобщиха от ОИК. В първия част на изборния ден няма сигнали за нарушения.

В Смолян жителите на три общини ще гласуват на втория тур за избор на кмет. Това са Смолян, Чепеларе и Баните. В община Смолян гласоподавателите са 33 988, в Община Чепеларе са 6 хил. 150. В Баните, имащите право на глас, са 3 хил. 791 жители. В 11 села в областта се провежда балотаж за избор на кмет на населено място. В селата – Оряховец в Община Баните и Девинското Беден се стигна също до балотаж, където и двамата претенденти получиха равен брой гласове на първия тур. В Оряховец гласуването днес ще бъде само за един кандидат, тъй като опонентът му се отказа от надпреварата борени дни преди балотажа.

Балотажи днес има и в град Сливен и седем села в общината. Втори тур на местните избори се провежда и в община Твърдица и още две населени места там. В община Котел балотажите са в селата Жеравна и Ябланово, а в община Нова Загора - единствено в село Еленово.

Изборният ден в Силистренско започна спокойно, показва справка от ОИК и ОД на МВР. Разкрити са 171 избирателни секции в шест общини на областта. В три от общините - Силистра, Дулово и Тутракан - има избори за общински кметове.

В Ловешка област днес се избират кметове на общините Ловеч и Тетевен. В областта се гласува и за 18 кметове на кметства. В ловешкото село Александрово на балотаж се явяват трима кандидати, тъй като двама от тях събраха еднакъв брой гласове на първия тур. 

В Бургаска област балотажи ще има в 5 общини - Созопол, Приморско, Средец, Карнобат и Сунгурларе. Избори ще има още в градовете Черноморец и Китен и в по-малки населени места. 21 288 гласоподаватели. Най-голямата община, в която ще има балотаж в Бургаска област, е Карнобат, а най-малката е  Приморско, където право на глас имат 5 612 души. Жителите на Черноморец ще избират както кмет на община Созопол, така и кмет на града. След първия тур с най-малка разлика в гласовете до балотаж стигнаха кандидатите за кмет на Община Сунгурларе.

В Габровска област балотаж се провежда в три общини. Изборният ден в Севлиево, Дряново и Трявна започна спокойно. Всички 114 избирателни секции, в това число и две мобилни, са отворени за гласуване. Сигнали за купуване на гласове до МВР и прокуратурата бяха подадени преди втория тур. В този за Трявна се твърди, че застъпници на политическа партия са получили пари на ръка, за да осигурят гласове. Обвинените в предизборна търговия отговориха, че опонентите им се опитват да ги сплашат, използвайки институциите.

Вторият тур на местните избори започна безпроблемно в Благоевград. В областта балотажи има и за кметове на Сандански и Гърмен, а общо в пет общини ще се избират и 15 кметове на населени места. Продължават и масовите смени в съставите на СИК. В дните преди балотажа в Благоевград бяха извършени претърсвания и разпити на хора във връзка със сигнали за купуване на гласове и контролиран вот. 

В 4 общини от Старозагорска област - Чирпан, Гурково, Николаево и Опан, днес се провежда втори тур от изборите за кмет на община. Втори тур за избор на кметове на кметства от община Стара Загора се провежда в пет села – Змейово, Хан Аспарухово, Могила, Братя Кунчеви и Загоре. Интересен е балотажът в село Могила, където в битката за кметското място влизат брат и сестра. Двамата имат равен брой гласове от миналата неделя. Не двама, а трима претенденти за кметския стол ще се борят днес в радневското село Знаменосец. Вторият и третият кандидат са с равен брой гласове на първия тур.

В област Велико Търново изборният ден започна нормално. Право да гласуват имат 71 579 избиратели. Балотажи се провеждат за кмет на общините Горна Оряховица, Златарица и Лясковец и за 26 кметства в областта. В село Джулюница, община Лясковец, има опашка от гласуващи в двете избирателни секции. 

Балотажи се провеждат днес в Тополовград и 11 села в Хасковска област. В Тополовград избирателите са 9 339, които ще гласуват в 24 секции и една подвижна за инвалиди. Втори тур на изборите има в три тополовградски села. В община Хасково ще избират кмет също в три села. Служителите от сектор "Български документи за самоличност" ще работят днес и ще издават лични карти и удостоверения за упражняване на избирателните права на гражданите.

Втори тур на местните избори се провежда в четири села от три общини в област Кърджали. На балотаж се явяват кандидати за кмет на кметство в Бенковски и Стоманци в община Кирково, в село Габрово, община Черноочене и в крумовградското село Аврен. Най-оспорвана се очертава битката в Бенковски, където разликата между двамата претенденти е само два гласа.

Нормално и без инциденти започна изборният  ден в Търговище и Попово, където се провеждат избори за кмет на община. Общо в три общини – Търговище, Попово и Омуртаг се провежда и втори тур за кметове на кметства. В община Търговище право на гласи имат общо 53 330 души.


Бюлетините за балотажа са по-къси

Бюлетините за гласуване са три вида - за избор на кмет на община, за избор на кмет на кметство и за избор на районен кмет. В тях фигурират имената на двамата кандидати, събрали най-много проценти от вота на първия тур. Изписани са наименованията на партиите, коалициите или инициативните комитети, които са ги издигнали. Само в три от кметствата имената на кандидатите са три заради постигнат равен резултат на първия тур между първия и втория или втория и третия от кандидатите.

Гласува се по обичайния начин - като в квадратчето с номера на предпочитания кандидат се поставя знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят.

В бюлетините отново има и квадратче "Не подкрепям никого". От ЦИК обясниха, че бюлетината за балотажа е по-къса и може да бъде сгъната само на две, каза говорителят Александър Андреев: "Същественото е да останат видими двата квадрата, на които се поставят печатите".

Гласувалите на първи тур по настоящия си адрес и днес гласуват по него. Нямат право да гласуват по постоянен адрес, защото не са вписани в списъците там и няма да им бъдат издавани удостоверения за гласуване по постоянен адрес. Гласува се с валидна лична карта.

Хората с увреждания, които са гласували миналата неделя с подвижна избирателна кутия, ще го направят отново в подвижна секция и днес.

"До края на изборния ден важи забраната за оповестяване под каквато и да е форма на резултати от социологически проучвания, включително и от доставчиците на медийни услуги. Сигнали за нарушения по изборния процес се подават в общинските избирателни комисии или в ЦИК. А за нарушения спрямо избирателните права се сигнализират МВР или прокуратурата. Пред всяка секция ще има изнесени телефони, на дежурните в районните управления на МВР и дежурния прокурор", обясни Андреев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35