Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: 18,26% е избирателната активност в страната към 12.30 часа

| обновено на 03.11.19 в 14:54
Автор:
2
Снимка: БГНЕС

Избирателната активност към 12.30 ч. в цялата страна е 18,26%. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

В София-град отчетената избирателна активност е 14,46%, а в област Кърджали - 34,41 на сто. Андреев коментира:

„В сравнение с първия тур - тогава е било 23.54%, с втория тур през 2015 е по-ниска, тъй като тогава е била 21.18%. Най-висока избирателна активност е отчетена, към 12:30 ч., в Георги Дамяново - е 56.79%. Най-ниска отново е в градовете Варна и Пловдив – град. Във Варна е 10.05%, а в Пловдив-град е 10.06%“.

Близо 70 са жалбите и сигналите за различни нарушения в изборния ден, които са постъпили в ЦИК.

45 са свързани с организацията на изборния процес, а 24 - с предизборна агитация

Следващи данни за избирателната активност в страната ще има в 18:30 часа.

Говорителят на ЦИК коментира и призива на президента Румен Радев ЦИК, партиите и органите на реда да обсъдят нарушенията по време на протичащите и в момента местни избори:

"В случая, в който бъде насрочена среща за обсъждането на въпросите, свързани с провеждането на местните избори и ЦИК бъде поканена, тя ще вземе участие и ще изложи своето становище и анализа на проведените избори".

Според президента множеството сигнали за купени гласове са компрометирали доверието в изборния процес.

Различни балотажи се провеждат в общо 196 общини в страната. На втори тур ще бъдат избрани кметовете в 18 областни града, сред които и трите най-големи - София, Пловдив и Варна.

Към 13,00 часа активността на територията на Столична община е 15,36%. Гласували са 163 540 избиратели по данни от районните администрации.

14,98% е избирателната активност в Пловдивска област. Най-активни са избирателите в Лъки, Садово и Брезово. 

Избирателната активност във Варна към 12.30 е 10,46%, а това означава, че своето право на глас са упражнили 29 753 души. Средната активност за област Варна е 12 процента или 38 364 души. 

В Мездра, една от големите общини в област Враца, избирателната активност към 10 часа е 13,26 на сто, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Тя е с 4% по-ниска към този час, спрямо миналата неделя. Според избирателните списъци право на глас в общината имат 17 600 души.

В Русенска област изборният ден преминава с ниска активност от страна на гражданите, но вече има подадени две жалби за нарушения. Едната е анонимна, но е изпратена както до Общинската избирателна комисия, така и до Централната комисия и до прокуратурата. Тя се отнася за купуване на гласове в ромските квартали, но тъй като няма подател, работата по нея ще бъде изключително трудна. Втората жалба е за агитация в изборния ден от светещо табло до една от обществените сгради в града. Направена е проверка и председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Николай Братованов обясни:

"Ако приемем, че това е агитационен материал по смисъла на член 184 на Изборния кодекс, алинея 1-ва, този агитационен материал трябва да е на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която имаме изборно помещение. При извършена справка всъщност се оказа, че метрите са повече от 100".

Избирателната активност в община Ловеч продължава да е по-ниска от първия тур. На днешния балотаж за избор на кмет на общината и кметове на три кметства към 12.30 ч. са гласували 18 на сто от имащите право на глас малко над 42 600 избиратели.

В Тетевен, където също се избира общински кмет и кметове на три села към 12.30 ч. са гласували  29,5 на сто от избирателите.

32,5% е активността към 12:30 часа в Тополовград - единствената община в Хасковска област, която избира кмета си на втори тур. Гласувалите в Тополовград и три села са 3 035 от 9 339 имащи право на вот по списъци. В цялата област балотаж се провежда в 11 населени места и активността е близо 42%.

Малко под 19% е избирателната активност в Община Разград към 12.30 часа. 

Кмет днес избират и в Община Силистра. Към 12.30 часа избирателната активност е 17,9%. 

Избирателната активност в област Сливен към 12,30 ч. е 15,45%. В община Сливен до този час на балотажа са гласували близо 14 %,съобщи говорителят на ОИК Стелли Стефанова. Тя коментира, че в секциите, заради които се удължи изборния ден на първия тур, в които гласуват жителите на ромския квартал „Надежда“, днес избирателната активност е много ниска.

Очаква се в следобедните часове активността в тези и останалите секции в общината да се засили. В община Твърдица избирателната активност е 24,30%, в котленските села Жеравна и Ябланово близо 32% и в новозагорското село Еленово – 31,42%. 

18,63 % е избирателната активност в община Видин към 12.30 часа. Гласували са 10 577 избиратели - по-малко в сравнение с първия тур . В региона липсват данни за подадени жалби. Най-висока е активността в община Макреш - 48,18%. Балотаж има още в Брегово, Ново село, Димово, Белоградчик, Кула и Чупрене. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35