Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение за преодоляване на последствията от наводнението във Венеция

"Високата вода" във Венеция достигна снощи "само" 77 сантиметра

| обновено на 14.11.19 в 21:56
Наводнената базилика Сан Марко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредно положение заради наводненията във Венеция обяви италианското правителство, предаде агенция "Франс прес". 
"Незабавно ще бъдат отпуснати и 20 милиона евро за справяне с щетите от придошлите води", каза италианският премиер Джузепе Конте в пост в Тиутър. 

Ситуацията с наводненията в Италия постепенно се нормализира. Пикът на водното равнище във Венеция достигна снощи "само" 77 сантиметра при прогнозирани 1,2 метра.

Достигнатото снощи равнище е далеч от "високата вода" от 1,87 метра ден по-рано - безпрецедентно ниво от 53 години. До момента се съобщава за две жертви на наводненията.

На знаковия площад Сан Марко, който беше изцяло под вода, вече са останали само локви. Местният жител Марко Агостини смята, че градът не е подготвен за подобни бедствия.

"Венеция не е готова за бъдещето, както заради климатичната ситуация, така и заради политическите проблеми и липсата на защитната дига. Истината е, че не сме на прав път. Чакаме десет години за дигата, но все още не действа, а очевидно сме и много уязвими за промените в климата."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52