Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния

Снимка: БГНЕС

Синдикатите предлагат работодателите да плащат не три, а първите пет дни на болничния. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис настоя премиерът Бойко Борисов да свика извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който да бъде обсъден въпросът:

"Как съответно да бъдат разрешени, какви мерки да се взимат, как да се увеличи контролът, кой колко да плаща, как да го плаща. Позицията, както ви казах, това е предложение, което ние, там на място, ще го внесем пред социалните партньори и там съответно ще сблъскваме нашите идеи и нашите аргументи "за" и "против".

Работодателите настояха за работещи мерки за справяне с фалшивите болнични. Ивелин Желязков от Асоциацията за индустриален капитал заяви, че ако не бъде уважено искането им, ще напуснат Тристранния съвет:

"Ще се стигне до ден, в който преди или след празник, всички работещи в отделни предприятия, ще са в болничен. Това е неизбежно. Въпросът не е дали, въпросът е кога".

Партия "Воля", които са организатор на срещата, не постигнаха съгласие със синдикатите и работодателите по темата кой да плаща болничните. След срещата зам.-председателят на паламентарната група на "Воля" Кръстина Таскова потвърди, че при второто четене на бюджета предлагат парите да са за сметка изцяло на държавата.

"Бизнесът да не бъде натоварван с тези плащания и всъщност скрито, косвено да бъдат повишавани данъците му. А държавата трябва да се грижи за служителите си, тъй като бизнесът от една страна има ангажимент да внася осигуровки, от друга страна има ангажимент да удържа тези осигуровки от своите служители и отново да ги маха по сметки на бюджета. Така че няма как, не е честно и не е коректно към него да поема и тези три дни от  болничния".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ния Симеонова и Цветомир Николов

7-мото издание на Модел Република България 2024

Модел Република България 2024 е 7-мото издание на симулация на държавната власт в България. 70 млади българи  имат възможността да влязат в обувките на министри и депутати . Симулацията ще се проведе в София между 23 и 26 август 2024, а крайният срок за кандидатстване е днес 6 юли .  Ния Симеонова заедно с Цветомир Николов организират..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

С "Кармен" на Русенската опера откриват фестивала "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл "Кармен" на Русенската опера тази вечер от 21 часа в крепостта "Царевец" във Велико Търново е официалното откриване на летния оперен фестивал "Сцена на вековете".  Българското национално радио е медиен партньор на фестивала. 15 класически опери, балетни спектакли, оперета и симфонични концерти са включени в афиша на..

публикувано на 06.07.24 в 08:20
Намеренатастатуя в Хераклея Синтика

Гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика: Успех на българската археология

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди два дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

МВнР с препоръка: Не пътувайте към Сицилия и околните острови

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Сицилия и околните острови следващите дни заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи.  Управата на летището в италианския град Катания, разреши частичното му отваряне, след като то бе затворено заради активната дейност на Етна. Отвориха..

публикувано на 06.07.24 в 07:59
Масуд Пезешкян (в средата) е новият президент на Иран

Масуд Пезешкян е новият президент на Иран

Иранският реформаторски кандидат Масуд Пезешкян спечели втория тур на президентските избори срещу ултраконсерватора Саид Джалили, съобщиха държавните медии. От над 30 милиона гласа, Пезешкиан е събрал близо 17 милиона, а Джалили - малко над 13 милиона, съобщи Министерството на вътрешните работи, предаде АФП. До предсрочните президентски..

публикувано на 06.07.24 в 07:52

Руски въздушни удари в Украйна, Суми остана без питейна вода

Украинският град Суми остана без питейна вода тази нощ, след като при руски въздушни удари бе повредено електрозахранването на водоснабдителната система. Украинската обществена медия "Суспилне" съобщи за поредица от експлозии тази нощ в областния център, разположен североизточно от столицата Киев. Сумска област е обект на постоянни атаки..

публикувано на 06.07.24 в 07:45

Близо 2 800 безработни започват работа по регионални програми по заетост

Близо 2 800 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост, които се финансират от социалното министерство тази година, съобщиха от ведомството. Програмите са разработени по предложения на областни и общински администрации и са утвърдени от министъра на труда и социалната политика.  Предвидените за тях средства в бюджета..

публикувано на 06.07.24 в 07:32