Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху е обвинен в корупция

| обновено на 21.11.19 в 20:48
Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният прокурор на Израел повдигна днес срещу премиера Бенямин Нетаняху обвинения в корупция, които министър-председателят оприличи на опит за преврат, предаде Ройтерс.

По този начин се засилва несигурността около бъдещото ръководство на страната, хвърлена в политически хаос след два парламентарни вота без ясен победител тази година.

Главният прокурор Авичай Манделблит обяви решението, което включва обвинения в подкуп, злоупотреба с доверие и измама.

Нетаняху отрича да е извършил нещо нередно и не е правно задължен да подава оставка след повдигане на обвинения. 

Полицията препоръча през февруари Манделблит да повдигне обвинения срещу десния премиер в рамките на продължителните разследвания.

Нетаняху е заподозрян в нередното получаване на подаръци на стойност 264 000 долара, включително пури и шампанско, от бизнесмении оказване на услуги в предполагаеми опити да си осигури по-добро отразяване в най-тиражния вестник в страната.

Най-дълго служилият премиер на Израел може да се окаже заплашен от 10 г. затвор, ако бъде признат за виновен в корупция и от максимум 3 г. за измама и злоупотреба с доверие. 

Повдигането на обвинения е първото по рода си срещу действащ премиер на Израел. 

В реакция Нетаняху сравни днес случващото се с опит за преврат, а обвиненията нарече фалшиви и политически мотивирани.

Какви са обвиненията 

Манделблит заяви през февруари, че възнамерява да подведе под отговорност Нетаняху за трите случая, известни като Случай 1000, Случай 2000 и Случай 4000, изчаквайки последните изслушвания, която са се състояли миналия месец.

Случай 1000: Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие. Смята се, че той е получи различни подаръци с висока стойност в замяна на услуги за богат приятел. Нетаняху казва, че подаръците са част от приятелството им и че не е действал неуместно в замяна. Приятелят също отрича да е имало нещо нередно.

Случай 2000: Нетаняху е изправен пред обвинения в измама и злоупотреба с доверие. Смята се, че той е сключил сделка с издател на голям вестник да издейства законодателства, което да отслаби конкурентно издание срещу по-благоприятно отразяване. Също като премиера издателят отрича да е извършил нещо нередно.

Случай 4000: Той се смята за най-сериозният, тъй като Нетаняху е обвинен в рушветчийство, измама и злоупотреба с доверие. Смята се, че той е насърчил регулаторни решения в полза на водеща телекомуникационна компания в замяна на отразяването му в по-добра светлина от един от уебсайтовете ѝ, като част от сделка с главния акционер. Премиерът настоява, че експерти са подкрепили регулациите и че той не е получил нищо в замяна. Акционерът също отрича нередности. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху е заплашен от обвинения в корупция

Израелският главен прокурор възнамерява да обвини премиера Бенямин Нетаняху в корупция, предаде Би Би Си. Авичай Манделблит заяви, че министър-председателят е изправен пред обвинения в даване на подкупи и измама, но първо ще има изслушване, на което..

публикувано на 28.02.19 в 19:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31