Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болниците искат отпадане на финансовите лимити пред разкриването на нови дейности

2
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Представители на сдруженията на всички болници в страната поискаха да отпадне планирането на териториален принцип на достъпа до извънболнична и болнична медицинска помощ. Повод за е случаят с починалото тригодишно дете. 

Според сдружението на всички болници Националната здравна карта прави невъзможно обслужването на пациенти б ез да бъдат нарушавани разпоредби и ограничава броя на леглата, което е основната причина болните да бъдат връщани.

Потърпевши от това са най-вече пациентите, чието лечение е отложено, понякога с фатален край, се посочва в позицията.

Сдруженията искат премахване на финансовите лимити за болниците и ограниченията пред разкриването на нови дейности да падне.

Позицията е подписана от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50